Poziv na dostavu projektnih prijedloga u sklopu ERA-NET COFUND projekta „Plavo gospodarstvo – Razvoj potencijala vodenih organizama (BlueBio)“

Rok: 17. ožujka 2019.

 

BlueBio je ERA-NET Cofund projekt financiran u sklopu programa Obzor 2020. u kojem sudjeluju institucije iz 16 zemalja članica EU-a, uključujući RH.

Ključni dio projekta je provedba poziva kojim se omogućava financiranje istraživačko-razvojnih projekata istraživačkih organizacija iz zemalja uključenih u BlueBio projekt, u sklopu odabranih tema poziva. Hrvatski prijavitelji ne mogu samostalno prijaviti projekt, nego kao dio konzorcija koji mora uključivati najmanje tri partnera iz triju različitih zemalja koje sudjeluju u pozivu.

Ostale zemlje uključene u BlueBio projekt su: Belgija, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Grčka, Island, Italija, Malta, Norveška, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je kao partner u BlueBio projektu osiguralo 100.000 EUR za provedbu projekta/projekata hrvatskih prijavitelja.

Prihvatljive teme za hrvatske prijavitelje:

  • 1. c) Razvoj potencijala mikrobioma za razvoj akvakulture, ribarstva, proizvodnje hrane i biotehnologije
  • 1. d) Razvoj prediktivnih alata za unapređenje prepoznavanja i usmjeravanja na žarišta bioraznolikosti u moru
  • 3. a) Stvaranje sinergije između akvakulture i ribarstva.

Prihvatljivi prijavitelji:

U Hrvatskoj su prihvatljivi prijavitelji javne znanstvene organizacije.

Prihvatljivost projekata:

Svrha projekata je kreirati, testirati, doraditi i dovesti na tržište nove proizvode i usluge temeljene na različitosti biomase morskog ili slatkovodnog podrijetla. Projekti bi trebali uključivati podatke o dijelu lanca vrijednosti na koji su fokusirani i dati indikaciju razine tehnološke spremnosti (TRL) prije i poslije provedbe projekta.

Projektni prijedlozi trebaju biti komplementarni ili nadograđivati relevantne projekte financirane u sklopu FP7, Obzora 2020., ERA-NET, BBI-JU ili drugih srodnih izvora financiranja. Trebaju uključiti osvrt na ciljeve postojećih projekata u relevantnim područjima kako bi se izbjeglo preklapanje. Također, potrebno je pokazati uključenost, odnosno relevantnost za industriju.

Projekti mogu trajati do 36 mjeseci.

Napominjemo da za organizacije iz drugih zemalja uključenih u BlueBio projekt mogu vrijediti drukčija pravila sudjelovanja i financiranja, što je naznačeno u tekstu poziva.

Rokovi:

• Rok za dostavu pretprijava je 17. ožujka 2019.
• Rezultati evaluacije pretprijave bit će poznati u svibnju 2019. te će u lipnju 2019. biti objavljeni pozivi za dostavu cjelovitih projektnih prijava.
• Rok za dostavu cjelovitih prijava je 17. rujna 2019., a njihova evaluacija bit će dovršena u prosincu 2019.
• Pregovori i početak provedbe pojedinih projekata očekuje se između siječnja i svibnja 2020. godine.

Posrednički (brokerage) događaj:

Događaj na kojem će se sudionici moći informirati o pozivu te imati priliku pronaći potencijalne partnere za projektne prijave, održava se 30. siječnja 2019. u Lysakeru, Norveška. Potencijalni prijavitelji će na tom događaju moći postavljati pitanja preko online platforme.

Više informacija i prijave za sudjelovanje na posredničkom događaju možete pronaći ovdje.

Prijave projektnih prijedloga:

Poziv za prijavitelje i detaljne upute o tome kako dostaviti projektne prijave možete pronaći na mrežnim stranicama BlueBio ERA-NET COFUND projekta.

Napominjemo da su prijave moguće isključivo online na navedenoj stranici.

Upite o pozivu možete poslati i na e-mail adresu kontakt-osobe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja: bluebio@mzo.hr.