Svečano otvoreno prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola

Prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. - na kojemu će tijekom dva dana najbolji učenici u 43 strukovne discipline pokazati svoje vještine, svečano je otvoreno u utorak na večer uz ocjenu da je natjecanje organizirano po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) organizirala je natjecanje uz napomenu kako je riječ o najvećemu strukovnom natjecanju u ovome dijelu Europe, što potvrđuju brojke od više od dvije tisuće sudionika - 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava.

Natjecanje je organizirano uz financijsku potporu ESF-ova (Europski socijalni fond) projekta „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“ čiji je ASOO i korisnik, a ima i dugogodišnje iskustvo u organizaciji državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj. Ta je agencija osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata uz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki.

Svi sudionici okupili su se u utorak na večer u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma gdje je početak toga velikog natjecanja svečano proglasila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Šest paviljona Zagrebačkoga velesajma bit će u iduća dva dana mjesto gdje će se, kako je to rekao ravnatelj ASOO-a Mile Živčić, natjecati oni najbolji koji su svoju vrsnost već potvrdili na izlučnim natjecanjima - školskim, županijskim i međužupanijskim. Oni pak koji će, kako je rekao Živčić, „pokazati da su za zrno bolji od najboljih, ponijet će kući i medalje“.

U manje od dvije godine ugovoreno oko milijardu i 500 milijuna kuna iz europskih fondova

Za ministricu Divjak riječ je događaju koji je doista slavlje strukovnog obrazovanja koje je, istaknula je, u proteklih nekoliko godina u fokusu zanimanja Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Podsjetila je kako je u protekle nešto manje od dvije godine za strukovno obrazovanje iz europskih fondova ugovoreno oko milijardu i 500 milijuna kuna, dio tih ugovora je potpisan, a za centre kompetentnosti natječaji su u tijeku ili će se raspisati u sljedećih mjesec dana do dva mjeseca.

Smatra kako je važno da se o strukovnom obrazovanju govori u terminima izvrsnosti, kompetentnosti i vještina za budućnost. Dodala je kako su istraživanja pokazala da su sve tražene vještine u 21. stoljeću nerutinske vještine bez obzira na to je li riječ o kognitivnom znanju i vještinama ili o nerutinskim manualnim vještinama. Spomenula je i druge potrebne vještine, poput vještine rada u timu, rješavanje problema te mogućnost učenja uz rad koju, ocijenila je, ovaj događaj posebno promovira.

Dva natjecateljska dana pokazat će, pak, rekla je ministrica, bogatstvo natjecateljskih kategorija - od tradicionalnih natjecanja i vještina, poput kulinarstva, pa do modernih tehnika i vještina koje se odnose na robotiku, mehatroniku i slično.

„Sve to treba gospodarstvu u Hrvatskoj jer strukovno obrazovanje razvija poslove budućnosti preko inovativnih pristupa i naravno dobrih stručnjaka koji izlaze iz strukovnog obrazovanja, što je i podloga za bolji život u Lijepoj Našoj“, zaključila je ministrica Divjak.     

Natjecatelji će modelirati budućnost Hrvatske

Ravnatelj ASOO-a Mile Živčić ustvrdio je kako mladi neće morati odlaziti iz Hrvatske kada postanu doista eksperti u svom poslu, a to je glavna zadaća strukovnog obrazovanja, i tada će najrazvijeniji dolaziti k nama jer će imati informaciju da su u Hrvatskoj dobri i relevantni stručnjaci. Pozvao je mlade natjecatelje da budu koncentrirani na zadatke na natjecanju i pokažu svoje vještine te da budu ponosni na sebe, svoju školu i uzor mlađima - učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole koji će u srijedu pratiti njihovo natjecanje.

„Sutra i prekosutra vi ćete biti oni koji crtaju, grade i modeliraju budućnost Hrvatske“, poručio je ravnatelj Živčić.

Ivica Lovrić, v.d. pročelnika Gradskoga ureda za obrazovanje Grada Zagreba, smatra kako je ovo državno natjecanje stvarno ono što se „dobro dogodilo strukovnom obrazovanju“. Istaknuo je da je natjecanje organizirano po modelima i standardima koji su do sada primijenjeni u najboljim obrazovnim strukovnim sustavima u najrazvijenijim državama svijeta te ocijenio da ono pokazuje kako je bilo važno osnovati Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Smatra kako strukovno obrazovanje nije važno samo zato što ga upisuje gotovo 70 posto hrvatskih srednjoškolaca, već i zato što se hrvatsko gospodarstvo, kao i sva ostala gospodarstva, ne mogu razvijati bez kvalitetnoga strukovnog obrazovanja. 

Lovrić je istaknuo kako je „pred nama važan posao izrade novih kurikula, a natjecanje je dobra prilika da se gospodarstvenicima pokaže što se radi u školama te da se od njih dobije povratna informacija što je to što treba gospodarstvu“.

U mnogobrojne discipline ASOO je kao partnere uključio više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole, kao i institucije poput

Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) i visokih učilišta.

Među mnogobrojnim uzvanicima bili su i posebni savjetnik premijera za provedbu kurikularne reforme Radovan Fuchs i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Preuzeto s Hine.
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje