Ministar Fuchs sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za konkurentnost (COMPET) u Bruxellesu 2. prosinca 2022.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost za područja istraživanja i svemira koji je 2. prosinca 2022. održan u Bruxellesu. 

Na sastanku Vijeća ministara u dijelu za znanost odobreni su Zaključci o istraživačkim infrastrukturama kojima se prepoznaje njihova važnost kao temelj za razvoj novoga Europskoga istraživačkog prostora i njihova središnja uloga za pružanje rješenja utemeljenih na znanju za velike društvene izazove. Odobreni su i Zaključci o Novom europskom programu za inovacije kojima se još jednom potvrđuje ključna uloga svih vrsta inovacija u poticanju konkurentnosti Unije. Ovi zaključci imaju cilj istaknuti konkretna djelovanja koja su potrebna kako bi se EU pozicionirala kao globalni predvodnik u novom valu inovacija. Usvojene su Preporuke Vijeća o načelima vrednovanja znanja kojima se ažuriraju preporuke iz 2008. godine uz širenje opsega aktera.

Održana je rasprava o politikama na temu Znanosti kao instrumenta za olakšavanje politika u državama članicama na kojoj je ministar u svom obraćanju dao primjere dobre prakse na nacionalnoj razini te istaknuo važnost znanosti u informiranom donošenju politika i savjetovanju tijekom njihove provedbe.

Zaključno je na radnom ručku održana rasprava o tehnološkim infrastrukturama koje su prilično novi koncept.

U popodnevnom dijelu sastanka Vijeća za konkurentnost u sastavu ministara nadležnih za svemir održana je politička rasprava na temu iskorištavanja svemirskih podataka EU-a, a u sklopu koje je ministar Fuchs naglasio važnost aktivnosti jačanja svijesti i aktivnosti jačanja kapaciteta, kao i važnost sinergijskog pristupa između institucija Unije i nacionalnih razina, s ciljem uključivanja šireg kruga javnih i privatnih korisnika u aktivnosti povezane sa svemirom.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija