Ravnatelj dr. sc. Hrvoje Meštrić sudjelovao na Odboru za europski istraživački prostor i inovacije (ERAC) u Budimpešti

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić sudjelovao je na sastanku Odbora za europski istraživački prostor (ERAC) održanom 24. i 25. listopada 2024. u Budimpešti, Mađarska. 

Na sastanku su održane tri ključne rasprave. Prva rasprava, pod nazivom Prema europskom pristupu tehnološkim infrastrukturama, obuhvatila je prijedlog nove definicije tehnoloških infrastruktura i razgovor o daljnjim koracima za njihovu koordinaciju. Tom prilikom ravnatelj Meštrić naglasio je kako je Republika Hrvatska definiciju tehnoloških infrastruktura istaknula u Planu razvoja istraživačkih infrastruktura. Dodatno je naglasio važnost komplementarnosti i povezanosti istraživačkih i tehnoloških infrastruktura kao i važnost otvorenog pristupa i održivosti u tom kontekstu. 

Druga rasprava održana je na temu adresiranja inovacijskog paradoksa EU-a dok je treća rasprava održana na temu Sljedeći koraci za poboljšanje sigurnosti istraživanja: provedba Preporuke Vijeća, u sklopu koje je istaknuto da je ova tema na nacionalnoj razini fragmentirana prema nadležnosti, što otežava njezino adekvatno adresiranje. Dodatno je naglašeno kako bi sustav praćenja predstavljao važan korak za dijeljenje dobre prakse među država članicama, ali i među nacionalnim akterima. Sastanak je završio predstavljanjem Radnog programa za razdoblje od 2025. do 2026. godine. 

Pisane vijesti | Projekti | Znanost i tehnologija