Čestitka povodom Međunarodnog dana mladih

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih čestita svim mladima Međunarodni dan mladih! 

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza, još od 1999. godine kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara mladih o proglašenju ovog dana. Međunarodni dan mladih podsjetnik je na značajnu ulogu koju mladi imaju u oblikovanju budućnosti svojih zajednica, svake države, ali i cijeloga svijeta. Obilježavanje Međunarodnog dana mladih bilo je kroz godine prigoda za raspravu s mladima o temama važnima za njihov život, osobito o sigurnosti hrane, mentalnom zdravlju, međugeneracijskoj solidarnosti te stjecanju zelenih vještina. 

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih je „Od klikova do napretka: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj“. Mladi danas digitalne tehnologije koriste u svakom aspektu svog života te svojim radom i djelovanjem pridonose napretku društva. Na današnji dan pozornost usmjeravamo na cilj da se mladima pruži platformu kroz koju će djelovati za bolju budućnost i na dobrobit održivog razvoja svoje zajednice. Podrškom uporabi digitalnih tehnologija među mladima potičemo inovacije i suradnju u postizanju ciljeva održivog razvoja. 

U kontekstu obilježavanja Međunarodnog dana mladih treba podsjetiti da je jedan od strateških ciljeva Hrvatske u ovom desetljeću upravo digitalna transformacija društva, države i gospodarstva, u čemu su mladi važni nositelji razvoja.  

Od 2016. godine mladi su u Hrvatskoj partner i oslonac u kreiranju mjera kojima se osobito potiče aktivno sudjelovanje te ekonomsko osamostaljivanje mladih. Povrat poreza za gotovo 200 tisuća mladih svake godine, rekordno povećanje broja mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme i smanjena nezaposlenost, rekordna studentska satnica te ulaganja u 14 studentskih domova samo su neke od mjera na kojima će se nastaviti raditi. 

U iduće će se četiri godine učiniti brojni novi iskoraci. Uz rekordna ulaganja u sve razine obrazovanja od 2,7 milijardi eura, donijet će se Nacionalni plan stambene politike za prioritetno pitanje priuštivog stanovanja mladih, nastavit će se jačati studentski standard, a provodit će se i mjere iz Nacionalnog programa za mlade i to u suradnji s predstavnicima mladih iz svih krajeva Hrvatske, na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. 

Kao institucija koja povezuje pitanja učenika, studenata i svih mladih, stavit ćemo naglasak na dijalog s mladima, uzajamno razumijevanje, suradnju i konkretne rezultate. Utoliko, na Međunarodni dan mladih, pozivamo sve mlade da preuzmu inicijativu te da svojim djelovanjem pridonesu postizanju ciljeva održivog razvoja na dobrobit svih naraštaja. 
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Mladi