Državna tajnica Ivanković na ministarskoj konferenciji saveza devet mediteranskih i južnoeuropskih država članica (MED9)

  • Slika slike/Vijesti/2024/MED9//DT Ivankovic 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković sudjelovala je na ministarskoj konferenciji saveza devet mediteranskih i južnoeuropskih država članica (MED9) na temu „Obrazovanje za održivi razvoj i zelenu tranziciju u mediteranskoj regiji“ koja je održana 27. lipnja 2024. u Limassolu na Cipru. 

Sudionici konferencije raspravljali su o tome kako se obrazovanje za održivi razvoj može zajednički ojačati u zemljama MED9 i djelovati kao ključni pokretač zelene tranzicije i stvaranja otpornijih, pravednijih i održivijih društava.

Državna tajnica Ivanković istaknula je strateški pristup Republike Hrvatske obrazovanju za održivi razvoj na svim razinama učenja. Vlada RH donijela je 2021. godine Nacionalnu strategiju razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, koja kao prioritet stavlja obrazovanje i postizanje klimatske neutralnosti uz „Ekološko-energetsku tranziciju“. Ovaj fokus na održivost dodatno je naglašen u našemu Nacionalnom planu za razvoj obrazovanja i osposobljavanja do 2027., koji ocrtava posebne obrazovne ciljeve za postizanje ciljeva strategije. 

Sudjelujući kao panelistica u sesiji „Pristup cijele škole i obrazovanje za održivi razvoj“, državna tajnica Ivanković predstavila je eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ koji je prepoznat kao primjer dobre prakse obrazovanja za održivi razvoj. 

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje