Državni tajnik Ivica Šušak sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za konkurentnost (COMPET)

Slika \slike\Vijesti\2021\COMPET_2.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gospodin Ivica Šušak, sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost za područja istraživanja i svemira koji se 28. svibnja 2021. g. održao u Bruxellesu. Na sastanku su, osim usvajanja općeg pristupa za Zajedničko poduzeće za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC), odobrena i tri seta Zaključaka Vijeća.

Vodeća uloga Europe u podatkovnom gospodarstvu, njezina znanstvena izvrsnost i industrijska konkurentnost idućih će nekoliko godina sve više ovisiti o njezinoj sposobnosti za razvoj ključnih HPC tehnologija, omogućavanje pristupa vrhunskim superračunalnim i podatkovnim infrastrukturama te očuvanje postojeće izvrsnosti u aplikacijama vezanim uz računalstvo visokih performansi. EuroHPC osnovano je u listopadu 2018. godine, a novim prijedlogom Europske komisije omogućuju se prilagodbe programima novog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine i korištenje sredstava programa Obzor Europa, Digitalna Europa i Instrument za povezivanje Europe.

Na sastanku Vijeća ministara odobreni su i Zaključci Vijeća „Produbljivanje europskog istraživačkog prostora: Omogućavanje privlačnih i održivih karijera i radnih uvjeta istraživačima te pretvaranje cirkulacije mozgova u stvarnost“ te je održana i politička rasprava na temu o obnovi i pokretanju novog, ambicioznijeg, europskog istraživačkog prostora.

U popodnevnom dijelu, namijenjenom za područje svemira, odobreni su Zaključci Vijeća o „Novom svemiru za ljude“ i o „Svemiru za ljude u europskim priobalnim područjima“. U nastavku je održana i politička rasprava o boljem položaju Europske unije u upravljanju svemirskim prometom. Državni tajnik Šušak naglasio je kako upravljanje svemirskim prometom podrazumijeva više nadležnosti i kompetencija te kako je potrebno uključiti više dionika koji bi kroz svoje nadležnosti i stručnosti doprinijeli postizanju ciljeva upravljanja svemirskim prometom. To uključuje i dionike koji nisu primarno povezani s pitanjima svemira ili sigurnosti, primjerice dionike u području zaštite okoliša.

Zaključno, slovenska delegacija je predstavila planove u odnosu na nadolazeće predsjedanje Slovenije Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija