Istraživanje: 76% studenata spremno platiti veću cijenu za zdraviju studentsku prehranu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s priznatim chefom Matom Jankovićem provelo je istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima. Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana. 
 
Najvažniji rezultati istraživanja:
 
  • 77% studenata koristi uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće, dok samo 7% tu uslugu ne koristi gotovo nikad. (N = 7.384)
  • Studentima je u prehrani najvažniji okus, zatim slijedi okruženje i kontrola tjelesne težine, a cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. (N = 8.291)
  • 67% studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. (N = 7.384)
  • Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86%), zatim povrću i voću (78%), slijede salate (59%), tjestenina (56%), žitarice (32%), riba (24%). (N = 7.384)
  • Studenti su općenito zadovoljni cijenom (49%) i osobljem u studentskim restoranima (45%), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća. (N = 6.077)
  • Više od 80% ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno. (N = 7.384)
  • 76% studenata spremno je platiti više za „zdraviji“ meni. (N = 7.384)
 
„Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. 
 
Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70% su studenti preddiplomskog, a 30% diplomskog studija. 64% ispitanika su studentice, a 36% studenti.


Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje