Ministrica Divjak: Sveučilište u Splitu sljedeće godine dobit će 20 posto više proračunskih sredstava

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je kako bi Sveučilište u Splitu sljedeće godine moglo dobiti 20 posto proračunskih sredstava više nego do sada jer će to omogućiti programski ugovori o financiranju visokih javnih učilišta o kojima je Vlada donijela odluku krajem rujna.

„Programski ugovori omogućuju da splitsko Sveučilište sigurno već u idućoj godini ima barem 10-ak posto više novca, a angažirat ćemo i dodatna sredstva i za projekte koji se planiraju, tako da mi već sada znamo kako će povećanje biti veće od 20 posto”, rekla je ministrica Divjak nakon sastanka s novim rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem na kojem se razgovaralo o programskim ugovorima.

Naglasila je kako je odluka Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta, donesena krajem prošlog mjeseca, temelj za razgovore sa sveučilištima te da je splitsko Sveučilište prvo s kojim se razgovara.

Programsko financiranje osigurava više sredstava za naša visoka učilišta i više sredstava na temelju rezultata, rekla je. „To znači, ako ste bolji i više objavljujete, ako se vaši studenti bolje zapošljavaju, ako dajete potporu studentima tijekom studija, ako ste bolji na svjetskim rang-listama, onda dobijete i više novca”, objasnila je Divjak odluku Vlade.

Na novinarski upit kako komentira primjedbu Rektorskoga zbora da se programskim financiranjem visokih javnih učilišta najviše izdvaja za STEM područje, a nedovoljno za društveno, ministrica Divjak je rekla kako „u konačnici sigurno nema zapostavljanja društvenog i humanističkog područja”.

„Treba dobro pročitati što kaže temelj za programske ugovore”, poručila je Divjak.

„Ako bude nekih krucijalnih prigovora, uvijek se može u odluku Vlade intervenirati jer je ostavljena ta mogućnost”, dodala je. „Međutim, ja sam sigurna da će odluka o financiranju javnih visokih učilišta, koju je donijela Vlada, biti dobar temelj da razvijamo sveučilišta koja će biti takva kakva su europska uspješna sveučilišta”, istaknula je ministrica Divjak.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje