Na Svjetski dan učitelja prvi put nagrađeni najbolji - njih 510

  • Slika /slike/IzMedija/2019/10-7-2019/1SDucitelj.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svjetski dan učitelja ove godine u Hrvatskoj poseban je jer je prvi put Ministarstvo obrazovanja nagradilo najbolje - 510 odgojno-obrazovnih djelatnika kojima je u subotu na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) nagrade uručila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

NSK je tako u subotu okupio najbolje odgojiteljice i odgojitelje, učiteljice i učitelje, nastavnice i nastavnike te profesorice i profesore iz cijele Hrvatske koji su se posebno istaknuli tijekom prošle školske godine, a kojima je ministrica Divjak poručila da budu hrabri u provedbi obrazovne reforme te da će ih Ministarstvo u tomu podupirati i pomagati jer bez njih reforma jednostavno ne može uspjeti. 

Zanimljiva igra brojki - 510 nagrađenih na 5.10

Ministrica Divjak napomenula je kako joj je, kao matematičarki, zanimljiva igra brojki da je 510 najboljih nagrađeno upravo 5. 10., a Ministarstvo je za to iz državnoga proračuna izdvojilo 5,1 milijun kuna. Svaki nagrađeni dobio je, naime, uz priznanje, i novčani dio nagrade u iznosu od deset tisuća kuna bruto.

Istaknula je kako se Ministarstvo u posljednjih nekoliko mjeseci posebno usredotočilo na status učitelja i poticalo sva tri segmenta važna za položaj učitelja. Materijalni status učitelja sigurno je jedan od tih segmenata i vi znate da na tome radimo, rekla je Divjak.

Drugi je pak segment razbijanje uravnilovke, čemu danas svjedočimo, prepoznavanje najboljih i razvijanje kulture izvrsnosti i uspjeha, a treći stvaranje poticajnog okruženja za učenje i poučavanje, što uključuje opremanje škola, ali i administrativno rasterećenje učitelja, kako bi učenici doista mogli biti u središtu procesa učenja i poučavanja.

Uz to, rekla je, radimo i na tome da se odgojno-obrazovni djelatnici prepoznaju i kao službene osobe.

Temelj za nagrađivanje - Pravilnik o nagrađivanju

Divjak je podsjetila kako je temelj za nagrađivanje bio Pravilnik o nagrađivanju, uz Pravilnik o napredovanju koji je promijenjen nakon pune 23 godine i gdje su dorađeni i osuvremenjeni kriteriji napredovanja.

Smatra kako je današnja svečanost potvrda da se uravnilovka 'razbija' i da se počinje njegovati kultura nagrađivanja, uspjeha i poticanja, te što je još važnije, da učitelje činimo 'vidljivima'.

Nagrađenima je poručila da budu hrabri i da prihvate odgovornost jer, ustvrdila je Divjak, prihvaćanje odgovornosti je suština, te istaknula kako će im Ministarstvo i ona osobno u tome biti sustavna potpora.

Ministrica Divjak: Stvarati čaroliju učenja više je nego prenositi znanje

Ministrica je ponovila kako su obrazovanje i znanost ključni za razvoj i to ne samo zato što predviđaju budućnost i za nju rade, već ju i stvaraju što, sigurna je, ne smijemo zaboraviti.

Vjeruje da će  budućnost biti dobra za posebnu kategoriju ljudi - onih koji uče, uče s veseljem, a najvažnije što učitelj može učiniti je probuditi i rasplamsati kod učenika ljubav prema učenju. U tome, ocijenila je, vi nagrađeni uspijevate, ali da bismo bili dobri učitelji moramo biti još bolji učenici i kontinuirano se usavršavati. Ministrica je sigurna kako je Ministarstvo u proteklom vremenu osiguralo dosta prilika baš za takvo kontinuirano usavršavanje.

"Nekada su učitelji bili spremišta znanja, što danas više nije ni moguće niti potrebno, a uloga katalizatora u učenju, prijatelja znanja i učenika, poticatelja osobnog razvoja i razvoja talenata prijatelja puno je zanimljivija", rekla je ministrica.

Zaključila je kako "učiteljice i učitelji kreiraju odmjerene izazove za svakog učenika i tako stvaraju čaroliju učenja što je puno više od onoga što se često puta zove prijenos znanja".

Javni poziv za nagrađivanje bio je otvoren početkom lipnja, prijave je razmatralo Povjerenstvo sastavljeno od učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada kako bi se, među ostalim, mobilizirala potpora za nastavnike, podigla svijest o društvenoj važnosti obrazovanja, učitelje učinilo 'vidljivim' u društvu i dati im zasluženu društvenu važnost.

Obilježava se u više od stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje