Nastupni posjet britanskog veleposlanika

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs primio je 10. veljače u nastupni posjet gosp. Simona Dereka Thomasa, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj. Uz veleposlanika Thomasa nastupnom posjetu nazočili su i gosp. Nigel Bellingham, direktor British Councila za Hrvatsku te Rosana Besednik, voditeljica projekata u British Councilu.

Ministar Fuchs predstavio je veleposlaniku reforme i investicije Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti za obrazovanje, znanost i istraživanje. Važan dio investicija u sklopu Nacionalnog plana je i projekt uvođenja cjelodnevne nastave, a osnovni preduvjet za to jest da sve škole mogu izvoditi nastavu u jednoj smjeni. Jer, kako je istaknuo ministar, cjelodnevna nastava znači bolje ishode, više rada u školi i manje domaće zadaće te veći broj obveznih nastavnih sati, u čemu hrvatski učenici zaostaju u odnosu na svoje europske vršnjake. Reformama se, uz ostalo, predviđa i optimizirati broj učenika prema razrednim odjelima u osnovnim i srednjim školama, a njihov cilj je i omogućiti učinkovito upravljanje upisnim mjestima u srednjoškolskom sustavu te izgraditi digitalni registar diploma. 

Veleposlanik je zahvalio ministru Fuchsu na dobivenim korisnim informacijama te iskazao spremnost institucija Ujedinjene Kraljevine da svojom ekspertizom pomognu u reformskim procesima koji su u tijeku. Istaknuo je i vrlo kvalitetnu suradnju Ministarstva i British Councila tijekom provedbe projekta potpore strukturnim reformama, koji provodi British Council u suradnji s Europskom komisijom.

Oba sugovornika složila su se kako, unatoč sadržajnoj dosadašnjoj suradnji, ima prostora za daljnje jačanje partnerstva u područjima obrazovanja i znanosti te će obje zemlje nastaviti sustavno raditi na novim projektima.


Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja