Odobren jedanaesti ciklus hrvatsko-austrijskih znanstvenoistraživačkih projekata za 2024. i 2025. godinu

  • Slika
  • Slika
Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine bio je otvoren jedanaesti ciklus natječaja u sklopu provedbe Ugovora o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije, potpisanog 12. ožujka 2003. godine. Na natječaj su pristigla 32 valjana projektna prijedloga.

U ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu održana je 11. sjednica Zajedničkog povjerenstva za znanstveno-tehničku suradnju o provedbi Ugovora o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije, potpisanog 12. ožujka 2003. godine.

Hrvatsko izaslanstvo vodio je gospodin Staša Skenžić, načelnik Samostalnog sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje, a austrijsko izaslanstvo vodio je gospodin Christian Gollubits iz Saveznog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja Republike Austrije. U austrijskom izaslanstvu bile su i predstavnice Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OeAD-GmbH) te Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu. Voditelji izaslanstava potpisali su Protokol 11. sjednice Zajedničkog povjerenstva za znanstveno-tehničku suradnju o odabiru hrvatsko-austrijskih projekata. Odabran je 21 projekt u trajanju od dvije godine i dogovoren je Radni program za 2024. i 2025. godinu.

Svaka strana pokriva troškove putovanja, smještaja i dnevnica za svoje istraživače. Sufinanciranje s hrvatske strane iznosi najviše do 3.500,00 eura godišnje po projektu. Od 21 odabranog projekta 14 ih je iz područja prirodnih znanosti, tri su iz područja tehničkih znanosti, jedan je iz biomedicinskog područja, jedan iz područja biotehničkih znanosti, a dva iz društveno-humanističkog područja.

Sljedeći natječaj za prijavu hrvatsko-austrijskih znanstvenoistraživačkih projekata bit će objavljen krajem ožujka 2025. godine.

Pisane vijesti | Projekti | Međunarodna suradnja