Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja – potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju do bolje suradnje

  • Slika slike/IzMedija/2018//H20180129000119.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) svečano je potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“ kojim je formalizirana uspostava partnerstva za naukovanje između potpisnika: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore te domaćina, Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt Erasmus+ „Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje“, kojemu je cilj promovirati naukovanje izgradnjom partnerstva između relevantnih dionika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a njezin predsjednik Dragutin Ranogajec u povodu potpisivanja Memoranduma naglasio je da Hrvatska obrtnička komora već 25 godina, zajedno sa svojim obrtnicima, uz potporu ministarstva nadležnog za obrt, vodi brigu o obrazovanju za obrtnička zanimanja te je ovaj trenutak razlog za zadovoljstvo jer je inicijativa HOK-a da se uspostavi partnerstvo za naukovanje prepoznata i podržana.

Značaj dokumenta koji će dati novi zamah suradnji u svrhu promicanja važnosti strukovnog obrazovanja i naukovanja prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, što je svojim potpisom potvrdila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica dr. sc. Martina Dalić, koja je najavila izmjene i dopune Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugog kvartala ove godine, a koji će biti usmjeren vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksi, osobito onih vezanih uz  polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave u obrtnika, odnosno u gospodarstvu.

„Ove godine namjeravamo dodijeliti 2.400 stipendija za obrtnička zanimanja za koje bi isplata prvog obroka trebala ići sredinom veljače ili početkom druge polovice veljače. Za tu svrhu osiguran je 21 milijun kuna, što je najviše do sada. Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija. Također, na raspolaganju je pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora. Cilj je postići sinergiju između zainteresiranosti obrtnika da primaju učenike na naukovanje, a same stipendije da strukovna zanimanja budu što atraktivnija učenicima“, izjavila je.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma te istaknula: „Pokrenuli smo dugo iščekivanu reformu strukovnog obrazovanja. U saborskoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju kojim ćemo osigurati gotovo milijardu kuna iz EU fondova za centre kompetentnosti. Reforma strukovnog obrazovanja osigurat će moderne škole i napredne učenike te konačno povezati obrazovanje s tržištem rada.”

Koliki je značaj partnerstva za naukovanje za hrvatski turizam naglasio je u svome obraćanju ministar Gari Cappelli. „Turizam je dinamična industrija koja zahtijeva fleksibilnost i brzu prilagodbu promjenama na tržištu. Upravo je stoga ovaj projekt iznimno važan jer je praktično znanje presudan čimbenik za konkurentnost u turizmu. Vjerujem da ćemo ovim partnerstvom osnažiti i efikasnije provoditi učenje temeljeno na radu te ojačati poduzetničke vještine i poduzetničko razmišljanje s naglaskom na inovacije i na taj način dati veliki doprinos uspješnosti hrvatskoga turizma, a time i čitavoga hrvatskoga gospodarstva.“

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić pozdravio je potpisivanje Memoranduma koji vidi kao korak naprijed u smjeru usklađivanja segmenta obrazovanja s tržištem rada. „Pitanje osiguranja kvalitetne i dostatne radne snage na tržištu rada najveći je izazov poslodavcima u Hrvatskoj. Vlada je osigurala 2,5 milijarde kn za programe zapošljavanja, od toga 1,6 milijarde za mjere aktivne politike zapošljavanja. Gotovo sve mjere za poticanje zapošljavanja u sebi imaju uključeno obrazovanje, a neke su fokusirane upravo na naukovanje i obrtnička zanimanja. Ovakva potpora je signal da Vlada na tome ozbiljno radi te sam siguran da ćemo u tome i uspjeti“, izjavio je.

Nakon potpisivanja Memoranduma održan je okrugli stol pod nazivom „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“ na kojem se raspravljalo o trenutačnom stanju te mogućnostima i planovima za unapređenje položaja naukovanja.

Nakon rasprave i iznesenih zaključaka predstavnici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, strukovnih škola, županije i poslodavaca potpisali su „Izjavu o potpori partnerstvu za naukovanje“.

Preuzeto sa: Hrvatska obrtnička komora

Vijesti iz medija | Priopćenja | Stručna i radna tijela i povjerenstva