Potpisana zajednička izjava ministara obrazovanja zemalja članica EU-a o situaciji žena u Afganistanu vezano uz pravo na obrazovanje

Ovu izjavu supotpisale su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska.

Jako smo zabrinuti zbog kršenja ljudskih prava žena i djevojaka u Afganistanu, posebice zbog ozbiljnih ograničenja prava na obrazovanje afganistanskih žena i djevojaka. Isključenje žena i djevojaka iz javne sfere ugrožava pozitivne promjene postignute u posljednja dva desetljeća i ima ozbiljne posljedice kako na šire društvo, tako i na pojedince kojima se uskraćuju prava.

Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, sadržano u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koju je potvrdio i Afganistan. Svaka osoba u Afganistanu ima pravo na obrazovanje. Jednak pristup obrazovanju temelj je univerzalnih vrijednosti, uključujući slobodu izražavanja, načelo nediskriminacije i ravnopravnost spolova.

Jednak pristup obrazovanju koristi širem društvu. Obrazovanje je i ulaganje u budućnost, koje promiče dobrobit pojedinaca i cjelokupni napredak naših društava. Obrazovanje pomaže u borbi protiv socijalne isključenosti i smanjenju siromaštva. Osiguravanje pravednoga kvalitetnog obrazovanja i promicanje mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve jedan je od ciljeva održivog razvoja, koje je također podržao Afganistan.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja