Studijski posjet ministara obrazovanja zemalja Latinske Amerike i Kariba

  • Slika \slike\Vijesti\2024\stc\STC-7,5.jpg
  • Slika
  • Slika

17. do 20. lipnja 2024. godine

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Ministarstvo financija i Inter-američka banka za razvoj (IDB) organiziraju studijski posjet predstavnika zemalja Latinske Amerike i Kariba na temu cjelodnevnog obrazovanja u Zagrebu i Krapini od 17. do 19. lipnja 2024. godine u okviru EXPLEARN Mehanizma.

Ministar Fuchs zaželio je dobrodošlicu sudionicima stručnoga posjeta istaknuvši kako njihov dolazak u Republiku Hrvatsku svjedoči da dijelimo iste vrijednosti - prepoznajemo obrazovanje kao ključni pokretač društvenog i ekonomskog razvoja. Danas, ono što znamo, manje je važno od onoga što možemo učiniti s onim što znamo. Ova promjena s prijenosa znanja na primjenu vještina je u temelju svakog obrazovnog sustava. Stoga je Republika Hrvatska odlučila pokrenuti projekt cjelodnevne škole koji predstavlja jedan od najvažnijih iskoraka u unapređenju našeg obrazovnog sustava, ali i društva u cjelini. Ovaj ambiciozni projekt ima za cilj pružiti našim učenicima bolje obrazovne mogućnosti i podršku, a ujedno i pomoći obiteljima u usklađivanju njihovih profesionalnih i obiteljskih obveza. 

Na otvorenju skupa sudionicima se obratila i državna tajnica u Ministarstvu financija gđa Rogić Lugarić koja je predstavila financijski mehanizam EXPLEARN-a čiji je cilj poboljšanje kvalitete i jednakosti obrazovanja u Latinskoj Americi i na Karibima.

Eksperimentalni program Cjelodnevne škole predstavio je državni tajnik Stipe Mamić naglasivši kako cjelodnevna škola omogućava produljenje vremena koje učenici provode zajedno u strukturiranom obrazovnom okruženju. To dodatno vrijeme pruža priliku za dublje usvajanje gradiva, veći fokus na temeljne predmete poput matematike, jezika i znanosti, kao i dodatne aktivnosti koje razvijaju kreativnost, kritičko razmišljanje i socijalne vještine.

Posjet će biti organiziran u Zagrebu i Krapini i uključuje sudjelovanje ministara, državnih tajnika i predstavnika ministarstava i organizacija zaduženih za obrazovanje iz Argentine, Brazila, Gvatemale, Gvajane, Hondurasa, Paragvaja i Urugvaja.

Tijekom trodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, izaslanstva će se upoznati s implementacijom projekta cjelodnevne škole, podijeliti iskustva vezana uz digitalizaciju škola, inovativne strategije podučavanja i nastave, izradu suvremenih kurikuluma, inkluziju, smanjenje stopa napuštanja škola, a imat će priliku upoznati se i s hrvatskim tvrtkama koje se fokusiraju na obrazovanje.

Ovaj će posjet povećati međunarodnu vidljivost Hrvatske kao zemlje koja pridaje veliku važnost obrazovanju i međunarodnoj suradnji. Ujedno je važan korak ka izgradnji snažnih i dugoročnih veza koje mogu imati značajan pozitivan utjecaj na društvene i ekonomske aspekte obiju strana.

Ova studijska posjeta ima nekoliko ključnih ciljeva: prvi je pružiti temeljito razumijevanje sustava cjelodnevne škole u Hrvatskoj i njegovu potencijalnu primjenjivost u kontekstu Latinske Amerike i Kariba (LAC). Drugi cilj je olakšati razmjenu znanja i najboljih praksi vezanih uz implementaciju politika produženog školskog dana.

Nadalje, posjet nastoji ponuditi praktične uvide i strategije za obrazovne vlasti u regiji LAC kako bi poboljšali ishode obrazovanja kroz usvajanje politika produženog školskog dana. Na kraju, cilj je naglasiti važnu ulogu privatnog sektora u podršci obrazovnim reformama, posebno u digitalizaciji i razvoju infrastrukture, prikazujući mogućnosti za suradnju.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja