U Bruxellesu održan šesti European Education Summit, 30. studenoga 2023.

  • Slika
  • Slika
U Bruxellesu je 30. studenoga 2023. godine održan šesti European Education Summit, pod nazivom „The European Education Area: A reality for all“ u hibridnom obliku. Samit je glavno godišnje događanje europskog prostora obrazovanja, a ove je godine okupio ministre obrazovanja i državne tajnike iz država članica te predstavnike Europske komisije, Europskog parlamenta, visokih učilišta, studentskih organizacija i ostale dionike iz sustava obrazovanja i osposobljavanja. Među glavnim govornicima bili su povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova, predstavnik španjolskog predsjedništva Vijećem EU-a državni tajnik za obrazovanje José Manuel Bar Cendón, Elisa Gambardella, predsjednica Platforme za cjeloživotno učenje i predsjednik Europske studentske unije Horia Onita.   

Glavne teme Samita bile su preispitivanje europskog prostora obrazovanja na sredini provedbenog razdoblja, poboljšanje atraktivnosti nastavničke profesije, budućnost umjetne inteligencije, ulaganje u obrazovanje, kvalitetan rani i predškolski odgoj i obrazovanje, budućnost mobilnosti u svrhu učenja u europskom prostoru obrazovanja, obrazovanje za aktivno građanstvo, združena europska diploma, izazovi obrazovanja u susjednim istočnim regijama te zeleno obrazovanje za održivu budućnost.  

Na Samitu je sudjelovala državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković u panelu pod nazivom „Quality Early Childhood Education and Care in Practice“. U istom panelu sudjelovali su dr. Athena Michaelidou, ministrica obrazovanja, sporta i mladih Cipra; Dragoș Pȋslaru, predsjednik Odbora za zapošljavane i socijalna pitanja Europskog parlamenta; Agata d'Addato iz mreže Eurochild i Arianna Lazzari, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Bologni. Državna tajnica Ivanković u raspravi je naglasila da se Republika Hrvatska, kao i mnoge druge države članice, suočava s nedostatkom odgojitelja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te je sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju omogućila da poslove odgojitelja obavlja i osoba koja je završila učiteljski studij uz uvjet da u roku od dvije godine stekne kvalifikaciju odgojitelja kroz program prekvalifikacije. Također je istaknula da su učitelji zaposleni kao odgojitelji pokazali dobre rezultate u radu u predškolskim ustanovama. Zaključak panela bio je da je potrebno omogućavati kvalitetan rani i predškolski odgoj i obrazovanje jer on stvara preduvjete za uspješan nastavak obrazovnog procesa i razvoj djetetove osobnosti. 

Više informacija o Samitu i snimke svih panela dostupni su u poveznici ispod: 
https://education.ec.europa.eu/event/the-european-education-area-a-reality-for-all#streaming

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje