U Pragu održan neformalni sastanak ministara znanosti EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U kontekstu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, koje je započelo početkom ovog mjeseca, a završava krajem godine, organiziran je prvi sastanak ministara znanosti Unije tijekom češkog predsjedanja. Voditelj hrvatske delegacije na ovom neformalnom sastanku, održanom 22. srpnja u glavnom gradu Češke, bio je ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju, dr. sc. Hrvoje Meštrić.

Države članice raspravile su sinergije ulaganja u istraživanja i inovacije, s ciljem povećanja učinka. Glavni izvori ulaganja u istraživanja i inovacije na razini Unije ostaju programi Unije, ponajprije Obzor Europa, ali i kohezijski fondovi te nacionalni planovi oporavka i otpornosti. Države još od prethodnog programskog razdoblja upozoravaju na raskorak u pravilima i procedurama, što onemogućuje jaču koherentnost na razini politika te kombiniranje različitih izvora ulaganja u praksi. Kako bi se državama članicama olakšala provedba u ovome programskom razdoblju, Europska je komisija razvila set praktičnih smjernica, a ministri/voditelji delegacija na ovome su sastanku imali priliku očitovati se o tim smjernicama te istaknuti prepreke koje još treba riješiti u cilju lakše provedbe za korisnike. Dr. sc. Meštrić, kao voditelj hrvatske delegacije, pozdravio je dostavljene smjernice, no istovremeno je pozvao na daljnji zajednički rad na temi te kontinuiranu podršku Komisije upravljačkim tijelima i provedbenim strukturama u državama članicama. 

Tijekom radnog ručka, ministri/voditelji delegacija raspravili su daljnje moguće mjere u odnosu na pomoć Ukrajini u obnovi njihova sustava istraživanja i inovacija.

Nastavno na ovaj sastanak, ministri znanosti će se tijekom češkog predsjedanja sastati još jednom, 2. prosinca u Bruxellesu.


 

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja