Dani medijske pismenosti 2021.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku od 19. do 25. travnja 2021. organiziraju 4. Dane medijske pismenosti

Projekt se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njemu sudjeluju i brojni partneri s različitim aktivnostima koje će se održavati i u tjednima nakon službenih Dana.

Ciljevi Dana medijske pismenosti dalje ostaju isti - osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju brojnih društvenih dionika i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgajateljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Dosadašnji Dani medijske pismenosti privukli su veliki interes diljem Hrvatske, te su organizirana brojna događanja (predavanja, radionice, projekcije), vezana medijsku pismenost. S obzirom na pandemiju i epidemiološku situaciju i predstojeći će se Dani medijske pismenosti dobrim dijelom održati u digitalnom obliku na internetu, uz brojne nove edukativne brošure i video materijale. Budući da su Dani medijske pismenosti koncipirani kao platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti, i ove se godine pozivaju sve odgojno-obrazovne ustanove, knjižnice, kina, mediji, udruge i drugi društveni dionici da u sklopu Dana organiziraju predavanja, radionice, okrugle stolove, filmske projekcije i druge aktivnosti - uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera, ili putem interneta. Saznajte kako se uključiti i prijaviti svoj događaj.

Naglasak je ove godine na utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih pa je to i tema filmskog natječaja za djecu i mlade koji Agencija za elektroničke medije i UNICEF organiziraju u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Saznajte kako sudjelovati u filmskom natječaju ‘Mediji i moji osjećaji’.

Uz mentalno zdravlje, i dalje će posebna pažnja biti posvećena aktualnom problemu dezinformacija i lažnih vijesti, utjecaju influencera te općenito razvoju vještina kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja, kao i boljeg razumijevanja kako različiti mediji funkcioniraju. Tim su temama posvećeni novi obrazovni materijali koji će se uskoro moći preuzeti na portalu medijskapismenost.hr, kao i materijali za odgojitelje, nastavnike i roditelje objavljeni proteklih godina. Preuzmite obrazovne materijale za razvoj medijske pismenosti.

Izvor: Agencija za elektroničke medije
 

Vijesti iz medija | Projekti | Informacijska infrastruktura