Divjak: Do kraja godine još 600 milijuna kuna za znanost iz EU fondova

Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja ove godine iz EU fondova povući će 600 milijuna kuna za znanost, a u proteklih godinu dana iz Europskoga socijalnog fonda i Europskoga fonda za regionalni razvoj ukupno je povučeno gotovo 2,5 milijarde kuna.

„Do kraja 2018. očekuje nas novih 600 milijuna kuna za znanost iz EU fondova, početak kurikularne reforme 'Škola za život' u 72 škole, u strukovnim obrazovanju imenovanje 20-ak regionalnih centara kompetentnosti vrijednih milijardu kuna, kao i eksperimentalni program dualnog obrazovanja", ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja riječi ministrice Blaženke Divjak koja je prije godinu dana preuzela taj resor.

U tih je godinu dana Ministarstvo povuklo 1,38 milijarde kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj i 1,07 milijardi kuna iz Europskoga socijalnog fonda.

Iz tih je sredstava milijardu kuna osigurano za znanstvenu opremu i infrastrukturu, a za znanstvene centre izvrsnosti osigurano je više od 373 milijuna kuna.

Ministrica Divjak očekuje i da će do kraja godine biti zaključeni programski ugovori sa sveučilištima kojima je cilj puno čvršća veza s potrebama tržišta rada.

U visokom obrazovanju osigurano je osam tisuća stipendija za studente, a prvi je put osigurano 3.400 STEM stipendija godišnje, kako bi se studente potaknulo da upišu programe u tom području.

Osim toga, Hrvatska zaklada za znanost tijekom sljedećih pet godina financirat će zapošljavanje 154 mladih istraživača, za što je osigurano više od 80 milijuna kuna.

Kako ističu iz MZO-a, preko znanstvenih centara izvrsnosti i Hrvatske zaklade za znanost osigurano je zapošljavanje 350 mladih znanstvenika, a samim time i ostanak njih i njihovih obitelji u Hrvatskoj.

Za učitelje i ostale zaposlene uključene u projekte EU-a koji se provode u školama predviđeno je povećanje plaće od 30 posto, a počela je i izrada novoga Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju, koji se nije mijenjano 23 godine. Osigurana su i 362 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi za četiri godine.

Za kurikularnu reformu, podsjeća MZO, po prvi put je osigurano ukupno više od 200 milijuna kuna i to iz EU fondova, državnog proračuna te potpora Europske komisije te na jesen počinje eksperimentalni program „Škola za život".

Također od jeseni, u pete i šeste razrede svih osnovnih škola uvodi se informatika, za koju je dosad opremljeno 215 prioritetnih škola.

U tijeku je i javni poziv za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnih centara kompetentnosti.

Preuzeto sa: Hina
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | EU fondovi