Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2021. godinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Hrvatskome saboru u srijedu 14. prosinca 2022. svečano su dodijeljene državne nagrade za znanost kojima se nagrađuju najveća dostignuća u znanosti u protekloj 2021. godini.

Ukupno su dodijeljene trideset i dvije nagrade - pet za životno djelo, sedamnaest godišnjih nagrada za znanost, četiri godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake/mlade znanstvenike.

Nagrade dobitnicima dodijelili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i ministar znanosti i obrazovanja profesor Radovan Fuchs. Čestitavši nagrađenima naglasili su da je njihova prepoznatljivost u svijetu i pokazatelj afirmacije naše zemlje na svjetskoj karti znanosti. 

Ministar Fuchs rekao je da ova nagrada predstavlja potporu znanosti i društvu temeljenom na znanju na najvišoj razini, što je i osnovno opredjeljenje Vlade RH. Naveo je da su planirane reforme usmjerene k povećanju istraživačkih kapaciteta uz ulaganja u projekte istraživanja i razvoja, uključujući ulaganja u infrastrukturu i vrhunska znanstvena istraživanja s ciljem podupiranja razvoja gospodarstva utemeljenog na znanju te poticanju i komercijalizaciji inovacija.

Nagrade za životno djelo dobili su Marijan Ahel na području prirodnih znanosti, Željko Dujić na području biomedicine i zdravstva, Đuro Senčić na području biotehničkih znanosti, Nikola Gavella na području društvenih znanosti i Ivanka Reberski na području humanističkih znanosti.

Godišnjom nagradom za područje prirodnih znanosti nagrađeni su: Marijana Đaković, Nikola Sandrić i Ana-Sunčana Smith; za područje tehničkih znanosti: Jonatan Lerga, Vilko Mandić i Sandro Nižetić; za područje biomedicine i zdravstva: Vanda Juranić Lisnić, Ivana Novak Nakir i Stjepan Špalj; za područje biotehničkih znanosti Zdenko Lončarić, Maja Repajić, Valentina Španić; za područje društvenih znanosti Vesna Lamza Posavec, Mario Kasović i znanstvene suradnice: Zrinjka Peruško, Dina Vozab i Antonija Čuvalo, a za područje humanističkih znanosti: Vesna Badurina Stipčević i Antonija Mlikota.

Za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađeni su: Tomislav Portada na području prirodnih znanosti; znanstveni suradnici Matko Orsag i Frano Petric na području tehničkih znanosti; Marijana Blažić na području biotehničkih znanosti te Edita Slunjski na području društvenih znanosti.

Za znanstvene novake godišnju nagradu za prirodne znanosti dobio je Josip Skejo, za tehničke znanosti Anna Šušnjara, za područje biomedicine i zdravstva Jan Homolak, za biotehničke znanosti Tihomir Kovač, za društvene znanosti Danijel Baturina, a za humanističke znanosti Feđa Milivojević.

Pisane vijesti | Državne nagrade | Znanost i tehnologija