Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Hrvatskome saboru u petak, 9. veljače 2024. godine, svečano su dodijeljene državne nagrade za znanost kojima se nagrađuju najveća dostignuća u znanosti za 2022. godinu.

Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost donio je na 4. sjednici održanoj 13. studenoga 2023. godine Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu na temelju koje je dodijeljeno 26 državnih nagrada za znanost i to: 5 nagrada za životno djelo, 14 godišnjih nagrada za znanost, 2 godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te 5 godišnjih nagrada za znanstvene novake/mlade znanstvenike.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i ministar znanosti i obrazovanja profesor Radovan Fuchs dodijelili su nagrade dobitnicima. Čestitavši nagrađenima za ostvarena postignuća, popularizaciju znanosti i proširivanje znanstvenih spoznaja naglasili su da je njihova predanost znanosti i prepoznatljivost u svijetu ujedno i priznanje hrvatskoj znanosti. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner tom je prigodom istaknuo da su hrvatski znanstvenici cijenjeni diljem svijeta jer stoje rame uz rame s kolegama na najvišim svjetskim znanstvenim i obrazovnim ustanovama.

Ministar znanosti i obrazovanja profesor Radovan Fuchs naglasio je kako su obrazovanje, znanost i inovacije ključni za ekonomski razvoj i globalnu konkurentnost. Ujedno je podsjetio da je prošle godine usvojen novi model financiranja javnih visokih učilišta i znanstvenih instituta, koji ovisi o ostvarenim rezultatima, dok je sklapanjem programskih ugovora i dodatnim ulaganjima iz Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti povećan proračun znanstvenih ustanova u svrhu provođenja utjecajnijih istraživanja.

Nagrade za životno djelo dobili su Vladimir Paar na području prirodnih znanosti, Mladen Obad Šćitaroci na području tehničkih znanosti, Zdravko Lacković na području biomedicine i zdravstva, Rozelindra Čož-Rakovac na području biotehničkih znanosti i Josip Baloban na području humanističkih znanosti.

Godišnjom nagradom za područje prirodnih znanosti nagrađeni su: Vedran Đerek, Damjan  Pelc i Jasminka Popović; za područje tehničkih znanosti: Ivan Marković, Goran Mauša i Dragan Poljak; za područje biomedicine i zdravstva: Antonija Jurak Begonja; za područje biotehničkih znanosti Ante Lončarić i Ivan Širić; za područje društvenih znanosti: Đula Borozan, Boris Havel i Josip Mikulić, a za područje humanističkih znanosti: Naida-Mihal Brandl i Ivan Karlić. 

Za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađeni su: Daria Ezgeta Balić za područje prirodnih znanosti i Andrija Brkić za područje biotehničkih znanosti.

Za znanstvene novake/mlade znanstvenike godišnju nagradu za prirodne znanosti dobila je Petra Zemunik, za tehničke znanosti Andrea Farkas, za područje biomedicine i zdravstva Marcela Konjevod, za biotehničke znanosti Slaven Jurić, a za humanističke znanosti Mirna Cvetko.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija