Hrvatska ulazi u CERN 28. veljače

Sporazum između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o dodjeli statusa pridruženoga člana u CERN-u bit će potpisan 28. veljače u Zagrebu, doznaje Hina iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

To je Ministarstvu potvrdio protokol glavne direktorice CERN-a, a sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti.

Kako ističu u Ministarstvu, riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti jer će se pridruženim članstvom Hrvatske u CERN-u omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima hrvatskim znanstvenicima te povećana mobilnost znanstvenika, inženjera i ostalih stručnjaka.

„Osim ulaska u svjetsku znanstvenu elitu, posebno je važno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske high-tech tvrtke iz područja razvoja novih materijala, razvoja softvera, ali i za one koje razvijaju inovacije u građevinstvu, elektrotehnici, informatici i zdravstvu. One će moći sudjelovati na godišnjim natječajima vrijednim čak pola milijarde eura“, poručuju iz MZO-a.

Ministrica Divjak razgovarala je u listopadu 2017. godine o pridruživanju s glavnom direktoricom CERN-a Fabiolom Gianotti, a peteročlana misija CERN-a provela je tri dana u Hrvatskoj u svibnju 2018. kako bi utvrdila ispunjava li Hrvatska uvjete.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu. Osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U CERN-u je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 8.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Preuzeto s Hine.
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Međunarodna suradnja