CERN


CERN - European Organisation for Nuclear Research - Centar za nuklearnu fiziku, Ženeva

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu.

CERN je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire - CERN), a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve.

U CERN-u je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 800 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

CERN-om upravlja 20 zemalja članica Europske unije. S dodatnih 38 zemalja, među kojima je i Hrvatska, CERN surađuje na temelju ugovora o suradnji.

Hrvatska je uspostavila odnose s CERN-om ubrzo nakon što je stekla neovisnost. Do 1997. godine hrvatski fizičari radili su uglavnom u SPS pogramu teških iona, u NA49 eksperimentu i u pripremama za program ALICE.

Kontakti s hrvatskim vlastima i veze s pojedinačnim znanstvenim ustanovama obnovljene su 1998. godine, a znanstveno-istraživačke skupine iz Splita i Zagreba pridružile su se programima ALICE i CMS zajedno uz angažman hrvatske industrije, pridonoseći izgradnji dijelova obaju detektora. Uz Institut "Ruđer Bošković" koji je preuzeo ulogu koordinacijskog tijela, postoji i vrlo aktivna i snažna skupina fizičara u Splitu. Skupina znanstvenika iz Instituta "Ruđer Bošković" surađuje s CERN-om i u programima OPERA i CAST.

Hrvatska znanstvena zajednica vrlo je aktivna u suradnji s CERN-om te pri tome ima potporu Ministarstva.

Ministarstvo izdvaja iz proračuna godišnje sve veća sredstva za suradnju s CERN-om i podupire također sve brojnije radne posjete znanstvenika CERN-u te stipendira izvanredne studente iz Hrvatske koji redovito postižu vrlo visoke rezultate u radu Ljetne škole CERN-a.

U proteklih 15 godina, u sklopu ovih aktivnosti, znanstvenici iz Hrvatske objavili su u suradnji sa svojim kolegama više od 300 znanstvenih radova, izradili 10 doktorskih i magistarskih radova, održali više od 100 predavanja i osigurali Končaru i Mikrotrendu ugovore za isporuku opreme za ugradnju u detektore CMS i ALICE. Ministarstvo je sufinanciralo radove Končara na projektu CMS, a Končar je za kvalitetno obavljen posao primio od CERN-a nagradu za kvalitetu (The CMS Gold Award of the Year 2006). Ministarstvo na godišnjoj razini financira posjet studenata završne godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta CERN-u (25 studenata) te financira četiri putne stipendije za posjet Ljetnoj školi CERN-a.