Ministar Fuchs sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)

Slika \slike\Vijesti\2021\EYCS.jpg
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je u ponedjeljak 29. studenoga u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS). 

Na sastanku je usvojena Preporuka Vijeća o pristupima kombiniranom učenju za visokokvalitetno i uključivo osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Cilj je dokumenta utvrditi definiciju kombiniranog učenja i pridonijeti zajedničkom razumijevanju pristupa kombiniranom učenju na razini EU-a koji su učinkoviti i uključivi te razviti dugoročne strateške pristupe kombiniranom učenju oslanjajući se na inovativne pristupe poučavanju i učenju koji su se pokazali uspješnima tijekom pandemije.

Također je usvojena Rezolucija Vijeća o novom europskom programu za obrazovanje odraslih za razdoblje 2021. - 2030. čiji je cilj u razdoblju do 2030. godine povećati i poboljšati pružanje usluga, promociju i korištenje mogućnosti svih oblika učenja. Obrazovanje odraslih trebalo bi biti povezano sa svim vrstama i razinama obrazovanja, uključujući visoko obrazovanje, kroz fleksibilne formalne, neformalne i informalne puteve učenja.

Na sastanku je usvojena i Rezolucija Vijeća o upravljačkoj strukturi strateškog okvira za europsku suradnju u području obrazovanja i osposobljavanja u smjeru europskog prostora obrazovanja i šire (2021. - 2030), čija je svrha omogućiti usmjeravanje i njegova načela za upravljačku strukturu strateškog okvira s posebnim fokusom na uključene aktere, njihovu ulogu i organizacijski okvir u kojem će provoditi aktivnosti u sklopu strateškog okvira.

U okviru rasprave o politikama ministri su razmijenili mišljenja vezano za digitalno obrazovanje i vještine te na taj način doprinijeli strukturiranom dijalogu.  Ministar Fuchs je naglasio primjere dobre prakse u RH kao što je program e-Škole, važnost strateškog usmjeravanja na digitalnu preobrazbu škola te važnost suradnje škola s vodećim tvrtkama u sektoru inovacija. 

Ministri obrazovanja EU-a i Europska komisija su na sastanku podržali Zajedničku izjavu ministara obrazovanja o situaciji u Afganistanu vezano za prava žena na obrazovanje

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje