Najava ministarske konferencije „Ugrađivanje europske perspektive u osposobljavanje učitelja i nastavnika“ (“Embedding european perspectives in teacher development”)

U sklopu francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, dana 3. ožujka 2022. godine održat će se ministarska konferencija „Ugrađivanje europske perspektive u osposobljavanje učitelja i nastavnika“ (“Embedding european perspectives in teacher development”) na kojoj će kao jedan od panelista sudjelovati ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Konferencija se održava u fizičkom i online formatu, a ministar Fuchs će se obratiti online.

Tema konferencije je obrazovanje, osposobljavanje i mobilnost učitelja i nastavnika na europskoj razini, a predstavit će se i prve Erasmus+ akademije za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika odobrene temeljem posebnog poziva u okviru programa Erasmus+.

Okupljajući donositelje odluka, stručnjake i praktičare, konferencija će pružiti okvir za raspravu o važnosti uloge učitelja i nastavnika u uspješnom stvaranju Europskog obrazovnog prostora kojega sve države članice planiraju uspostaviti do 2025. godine.

Prvi dio konferencije bit će posvećen radionicama na temu inkluzije, održivog razvoja, STEM-a s fokusom na djevojčice, podučavanje osnovnih vještina te digitalnih vještina.                     

Drugi dio sastojat će se od tri panela: Učitelji i nastavnici kao čimbenici u europskom prostoru obrazovanja: zajednički izazovi na europskoj razini, Stručno usavršavanje europskih učitelja i nastavnika budućnosti u Europi i o Europi te Mobilnost i umrežavanje: izgradnja zajednice europskih učitelja i nastavnika te ravnatelja škola.

Ministar Fuchs sudjelovat će na prvom panelu i iznijeti važnost europske suradnje na temu učitelja i nastavnika, posebno vezano uz njihovo stručno usavršavanje i mobilnost. Nadalje, u svojoj će intervenciji iznijeti iskustva Hrvatske sa stručnim usavršavanjem učitelja i nastavnika u sklopu projekta Europske komisije te koristi i izazove vezane uz mobilnost učitelja i nastavnika u sklopu programa Erasmus+.

Najave | Projekti | Međunarodna suradnja