Obilježena 20. obljetnica lektorata hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu u Ljubljani

  • Slika
  • Slika
Programom pod nazivom Razgovarajmo na hrvatskom 16. ožujka 2022. obilježena je 20. obljetnica lektorata hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

U svom govoru na početku svečanosti veleposlanik RH u Sloveniji mr. sc. Boris Grigić istaknuo je važnost dobre suradnje dviju susjednih država i na području kulture i obrazovanja. Profesorima i studentima obljetnicu su čestitale prof. dr. sc. Mojca Schlamberger Brezar, dekanica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, te Ivana Fakac, viša stručna savjetnica u Samostalnom sektoru za koordinaciju poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. O počecima rada lektorata hrvatskoga jezika u Ljubljani govorila je prof. dr. sc. Vesna Požgaj Hadži, zatim su se nazočnima videozapisom obratili bivši lektori hrvatskoga jezika: Antonio Juričić, Antun Pavlin, Tomislav Ćužić, Maša Plešković i Barbara Buršić, te sadašnja lektorica Sanja Pešorda.

U nastavku programa prof. dr. sc. Zrinka Jelaska održala je predavanje P(r)oučavanje hrvatskoga jezika kao inog: stranog, srodnog, nasljednog jezika, u kojem je govorila o različitim načinima učenja i poučavanja jezika ovisno o tome kojoj kategoriji pripada.

Program je zaključen otvaranjem umjetničke instalacije Mali tornado autora Đanina Božića, sastavljene od odbačenih plastičnih igračaka povezanih jednom niti, o kojoj je govorila dr. sc. Jerica Ziherl, kustosica novigradskog muzeja Lapidarium.

Program su na Odsjeku za slavistiku Filozofskoga fakulteta u Ljubljani pripremili u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Veleposlanstvom RH u Sloveniji i muzejom Muzej-Museo Lapidarium Novigrad.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja