Odobren novi ciklus zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata između Republike Hrvatske i Mađarske za razdoblje 2024. – 2026.

Na temelju Ugovora o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske te Programa suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske i Ministarstva inovacija i tehnologije te Ministarstva ljudskih resursa Mađarske u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2021. - 2025., krajem 2023. godine objavljen je natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-mađarske suradnje. 

Natječajem je predviđeno sufinanciranje troškova putovanja i boravka znanstvenika u sklopu zajedničkoga znanstveno-istraživačkog projekta iz sljedećih zajednički dogovorenih prioritetnih područja: prirodne znanosti, inženjerstvo i tehnologija, biomedicina i zdravstvo, agronomija te društvene i humanističke znanosti. Zemlja pošiljateljica pokriva troškove putovanja, smještaja i dnevnica za svoje istraživače. Maksimalni ukupni odobreni iznos po projektu s hrvatske strane je 7.800,00 eura za cjelokupno razdoblje trajanja projekta (dvije godine). Na natječaj je u propisanome roku zaprimljeno 38 projektnih prijedloga.

Zajedničko povjerenstvo za znanstvenu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Mađarske, nakon provedenoga postupka evaluacije 38 projektnih prijedloga koji su u skladu s kriterijima natječaja bili prijavljeni u obje države i ispunjavali sve formalne uvjete, održalo je online svoje 7. zasjedanje te je odabralo za sufinanciranje 10 novih projekata u trajanju od dvije godine. Tom prilikom potpisan je i Dokument odluke o sufinanciranju zajedničkih hrvatsko-mađarskih istraživačkih projekata za razdoblje 2024. - 2026.

Sljedeći natječaj za prijavu hrvatsko-mađarskih znanstveno-istraživačkih projekata bit će objavljen u drugoj polovici 2026. godine. 

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja