Održan informativni dan namijenjen hrvatskim tvrtkama i znanstvenim organizacijama radi prijave projektnih prijedloga na nacionalni ESA poziv u sklopu PECS Povelje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nakon iznimno uspješne provedbe triju poziva u sklopu Provedbenog dogovora o tehničkoj pomoći i stručnom znanju između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA), Ministarstvo znanosti i obrazovanja održalo je u suradnji s ESA-om informativni dan u sklopu Sporazuma o europskoj državi sudionici između Republike Hrvatske i ESA-e i PECS Povelje. 

Informativni dan održan je na temu raspisivanja nacionalnog poziva čija je svrha ostvariti suradnju između gospodarskog i akademskog sektora, s krajnjim ciljem jačanja znanstvenog, inovacijskog i tehnološkog kapaciteta Republike Hrvatske u području svemira i svemirskih tehnologija. 

Informativni dan održan je 5. prosinca 2023. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), a otvorio ga je dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, naglasivši kako novi status Republike Hrvatske u ESA-i predstavlja i dodatne prilike za hrvatsku akademsku i gospodarsku zajednicu, poglavito vezano uz korištenje ESA-inih programa i treninga namijenjenih mladim istraživačima. Prisutne je uvodno pozdravio i direktor ZICER-a gospodin Frane Šesnić.

Ukupno je sudjelovalo više od 120 zainteresiranih dionika koji su imali prilike poslušati prezentacije na temu prvoga nacionalnog ESA poziva u sklopu PECS Povelje koji je namijenjen znanstvenim organizacijama i hrvatskim tvrtkama u područjima koja uključuju upstream aktivnosti, aktivnosti istraživanja i razvoja (research and development activities), downstream aktivnosti, pripremne aktivnosti, edukativne aktivnosti te aktivnosti podizanja svijesti o značaju i mogućnostima područja svemira, ali i znanstvene aktivnosti u području svemira (space science activities). 

Sudionici su također dobili informacije vezane uz prijavu projektnog prijedloga u sklopu ESA natječaja, te smjernice o načinu pisanja projektnog prijedloga. 

Prvi nacionalni ESA poziv u sklopu PECS Povelje za prijavu projektnih prijedloga bit će otvoren od 9. siječnja do 20. veljače 2024. godine

Za dodatne informacije vezane uz poziv možete se obratiti na e-mail adresu:
doris.jozic@mzo.hr.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija