Radni sastanak na temu projekta „Centar kompetencije u translacijskoj medicini Srebrnjak“

23. ožujka 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić sa suradnicima sastali su se s predstavnicima Dječje bolnice Srebrnjak, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grada Zagreba i Svjetske banke. Sastanak je održan s ciljem informiranja nadležnih ministarstava i Grada Zagreba o statusu pripreme projekta „Centar kompetencije u translacijskoj medicini Srebrnjak“ te definiranja daljnjih koraka.

Projekt „Centar kompetencije u translacijskoj medicini Srebrnjak“ predviđa uspostavu konkurentnoga i inovativnoga centra za translacijsku medicinu koji kombinira bazična i klinička istraživanja i praksu, stvarajući tako multidisciplinarne skupine koje surađuju na važnim medicinskim i znanstvenim problemima. Ministar Barišić istaknuo je važnost promicanja znanstvenih otkrića i olakšavanja njihove kliničke primjene u svrhu povećanja zdravlja djece u personaliziranome bolničkom okruženju te naglasio spremnost Ministarstva na daljnju potporu provedbi projekta.

Predstavnici Dječje bolnice Srebrnjak istaknuli su kako je cilj projekta premostiti jaz između temeljnih i kliničkih medicinskih istraživanja i to poboljšanjem i izgradnjom integrirane infrastrukture za istraživanje i razvoj u translacijskoj medicini. Na sastanku je istaknuto kako bi projekt omogućio Republici Hrvatskoj da se pozicionira u vodeću ulogu na jugoistoku Europe u istraživanjima i liječenju bolesti dišnih putova i alergija, od kojih u Europi trenutno boluje 1/3 populacije u dobi od 5 do 80 godina.

Stranica | Priopćenja | EU fondovi