Svečanost predstavljanja rezultata projekta "Fond za ulaganje u znanost i inovacije"

U srijedu, 20. lipnja 2012., u Hotelu International održano je svečano predstavljanje rezultata projekta „Fond za ulaganje u znanost i inovacije” (eng. Science and Innovation Investment Fund – SIIF), koji se provodi u okviru pretpristupnog programa EU, IPA IIIC (Regionalni razvoj - Regionalna konkurentnost).

Projekt „Fond za ulaganje u znanost i inovacije“ u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a provodio se u okviru dva oblika ugovora financirana od strane EU: programa dodjele bespovratnih sredstava i tehničke pomoći za SIIF. Ukupna vrijednost 1. faze projekta iznosi 3,6 milijuna eura, od čega je 2,6 milijuna eura ugovoreno za prvi poziv dodjele bespovratnih sredstava, a 1 milijun eura za projekt tehničke pomoći. U okviru prvog natječaja programa dodjele bespovratne pomoći, objavljenog u svibnju 2009., ugovoreno je pet projekata s 4 domaće obrazovne i znanstvene institucije: s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom (Centar Zadar), Veleučilištem u Karlovcu, Sveučilištem u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković.

Nazočnima su se u uvodnome dijelu predstavljanja obratili dr. sc. Hrvoje Meštrić, načelnik Sektora za razvoj znanosti i tehnologije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te dr. sc. Rein Ruubel, voditelj projekta tehničke pomoći za SIIF, koji je prezentirao rezultate tehničke pomoći.

Projekt tehničke pomoći trajao je od siječnja 2010. do srpnja 2012., s ciljem pružanja savjetodavnih usluga za predlagatelje projekata te pružanja kontinuirane pomoći za korisnike bespovratnih sredstava tijekom provedbe projekata.

Nakon uvodnoga dijela, predstavnici institucija čiji su projekti ugovoreni u okviru prvog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, održali su prezentacije glavnih rezultata pojedinačnih projekata.

Prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac prezentirala je rezultate projekta „Višnja Maraska kao sastojak funkcionalne hrane“, prof. dr. sc. Zdravko Lenac rezultate projekta „Razvoj inovacijskog sustava na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Rijeci“, prof. dr. sc. Srđan Novak rezultate projekta „Mapiranje tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu“, dr. sc. Oliver Vugrek rezultate projekta „Razvoj istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku“ te prof. dr. sc. Darko Vyroubal rezultate projekta „Razvoj infrastrukture za inovacije, transfer tehnologije i znanost u Karlovcu“.

Ciljprograma dodjele bespovratnih sredstava bio je izgraditi kapacitete ustanova visokog obrazovanja i javnih znanstvenih instituta u području transfera tehnologija i komercijalizacije istraživačkih rezultata, kako bi se doprinijelo održivom regionalnom razvoju i konkurentnosti industrijskog sektora visoke dodane vrijednosti.

Trenutno je u tijeku evaluacija projektnih prijedloga dostavljenih u okviru drugog natječaja, za koji je osigurano ukupno 6,7 milijuna eura, a do kraja 2012. očekuje se potpisivanje ugovora za odabrane projekte. Javni poziv bio je namijenjen visokoškolskim ustanovama i javnim istraživačkim organizacijama na području RH.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | EU fondovi