UNESCO ASPnet projekt Nematerijalna baština preko granica / Intangible heritage accros borders - suradnja Hrvatske, Danske i Omana

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u sklopu UNESCO-ova ASPnet projekta Nematerijalna baština preko granica / Intangible heritage accros borders održan još jedan ciklus online susreta učenika iz Hrvatske, Danske i Omana. 

Projekt je pokrenut u sklopu UNESCO-ove ASPnet mreže - Mreže udruženih škola u rujnu 2023. godine i to suradnjom UNESCO-ove ASPnet nacionalne koordinatorice Snježane Šincek s nacionalnim koordinatoricama iz Danske i Omana. 

Projekt „Nematerijalna baština preko granica“ pokrenut je s ciljem upoznavanja učenika s nacionalnom materijalnom i nematerijalnom baštinom, uz poticanje dijaloga i razumijevanja među mladima iz različitih dijelova svijeta.

Njime se želi podići svijest mladih o važnosti očuvanja i promicanja nematerijalne kulturne baštine koja uključuje običaje, tradiciju, znanja i vještine koji se prenose naraštajima u tri različite kulture: mediteranskoj, nordijskoj i bliskoistočnoj.

U ime Republike Hrvatske u projektu sudjeluju učenici 4. gimnazije iz Zagreba, pod vodstvom školske ASPnet koordinatorice Željke Polan, prof., te u suradnji s Gabrijelom Haramuštek, prof.

U međuvremenu je održano nekoliko online susreta prilikom kojih su se učenici upoznali i predstavili svoje zemlje, baštinu i običaje.

Na današnjem online susretu hrvatski učenici predstavili su čipkarstvo u Hrvatskoj i klapsko pjevanje, koji su upisani na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Dojmljivu i zanimljivu prezentaciju pratili su učenici partnerskih zemalja s iznimnim zanimanjem, a suradnja kao i bolje upoznavanje baštine drugih zemalja nastavit će se međusobnim mobilnostima i gostovanjima učenika i uključenih nastavnika svih triju zemalja u sljedećoj školskoj godini.

Pisane vijesti | Projekti | Međunarodna suradnja