Znanstvenici i poduzetnici: Ulazak u CERN otvara mogućnosti znanosti i gospodarstvu

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženoga člana u CERN-u potpisat će 28. veljače ministrica Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti u Teslinom kabinetu u Tehničkome muzeju u Zagrebu.

Hrvatski znanstvenici i poduzetnici podržali su hrvatsko pristupanje CERN-u uoči potpisivanja sporazuma 28. veljače te pritom istaknuli kako ono otvara mogućnosti za obrazovanje mladih znanstvenika i pruža priliku za podizanje gospodarstva na višu razinu.

Pridruženim članstvom u Europskome laboratoriju za fiziku čestica (CERN) Hrvatskoj će se omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje laboratorij financira, a hrvatskim znanstvenicima pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima, što su u videu objavljenom na Facebook stranici ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak pozdravili hrvatski znanstvenici i gospodarstvenici.

Akademik Ivo Šlaus iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) tako ističe da je ulazak u CERN važan „radi gospodarstva jer je riječ o tehnologiji apsolutnog vrha“, a znanstveni savjetnik na IRB-u Vuko Brigljević smatra da će se time otvoriti mnogobrojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake koji će tijekom boravka u CERN-u moći učiti i surađivati s vrhunskim stručnjacima.

Mirko Planinić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pridruživanju vidi veliku priliku za podizanje gospodarstva na višu, produktivniju i inovativniju razinu.

S time se slažu i poduzetnici pa tako osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimac, ističe kako je na nama da to članstvo najbolje iskoristimo dok direktorica DOK-ING-a Ana Pešić dodaje da ono „otvara pristup najsuvremenijim znanstvenim dostignućima u razvoju tehnologija“.

Srećko Morović, koji radi u CERN-u, u pridruživanju vidi „sjajne mogućnosti tehnološke i znanstvene suradnje hrvatskih kompanija i znanstvenih institucija s CERN-om“, a njegova kolegica Ljiljana Morvaj ističe kako ono „otvara mnoge nove mogućnosti mladim znanstvenicima ne samo u fizici elementarnih čestica, nego i u fizici čvrstog stanja i računarstvu“.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njime upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 8.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženoga člana u CERN-u potpisat će 28. veljače ministrica Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti u Teslinom kabinetu u Tehničkome muzeju u Zagrebu.

Preuzeto s Hine.

Video povodom pridruženog članstva CERNU-u
 


Vijesti iz medija | Priopćenja | Međunarodna suradnja