Bilateralne stipendije Češke Republike za ljetne škole češkog jezika i kulture u 2024. godini

Rok: 1. ožujka 2024.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Češke Republike za ljetne škole češkoga jezika i kulture u 2024. godini.
 
Spomenute stipendije dodjeljuju se u okviru hrvatsko-češke bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Ovim pozivom su hrvatskim državljanima ponuđene stipendije za sudjelovanje u ljetnim slavističkim školama, odnosno pohađanje ljetnih tečajeva češkog jezika i kulture u organizaciji:
 
  • Masarykova sveučilišta u Brnu, od 20. srpnja do 17. kolovoza 2024. godine;
  • Južnočeškog sveučilišta u Češkim Budjejovicama, od 11. kolovoza do 2. rujna 2024. godine.
 
Razdoblje mobilnosti: 3 ili 4 tjedna (ovisno o odabranome tečaju).
 
Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, studentski smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.
 
Agencija za mobilnost i programe EU snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.
 
Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju, prednost će se dati kandidatima koji u trenutku prijave studiraju češki jezik i književnost.
 
Detaljne informacije o stipendijama dostupne su na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta Češke Republike. 
 
Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.
 
Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu elektroničke pošte:
bilaterala@ampeu.hr
 
Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku:
 
  1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac na hrvatskome jeziku;
  2. ispunjen, otisnut te potpisan češki prijavni obrazac na engleskome (ili češkome) jeziku;
  3. životopis na engleskome (ili češkome) jeziku (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obavezna);
  4. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija na hrvatskom jeziku;
  5. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za sudjelovanje u ljetnoj školi, odnosno za boravak u Češkoj u okviru bilateralne stipendije na hrvatskom jeziku;
  6. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta na hrvatskom jeziku;
 
Samo češki prijavni obrazac i životopis trebaju kandidati priložiti na engleskome (ili češkome) jeziku, a svi ostali dokumenti trebaju biti na hrvatskome jeziku.
 
Kandidati u češkom prijavnom obrascu trebaju označiti samo jednu ljetnu školu (češko sveučilište) u kojoj žele sudjelovati, odnosno nije moguća prijava za dva ili više tečajeva. 
 
Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom dostaviti u jednom primjerku na adresu:
 
AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: 'Za bilateralne stipendije Češke Republike'.
 
Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 1. ožujka 2024. godine.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU izabrat će i predložiti češkoj strani kandidate za stipendiju te putem elektroničke pošte obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja ožujka 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicama stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja, mladih i sporta Češke Republike do kraja lipnja 2024. godine.
 
Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).
 
Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Češke Republike u akademskoj godini 2024./2025.
Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.