Bilateralne stipendije Slovačke Republike za ljetnu školu slovačkoga jezika i kulture u 2024. godini

Rok: 19. travnja 2024.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Slovačke Republike za ljetnu školu slovačkoga jezika i kulture u 2024. godini.
 
Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-slovačke bilateralne suradnje, odnosno Bilateralnoga programa akademske mobilnosti. Ovim pozivom hrvatskim državljanima ponuđene su stipendije za pohađanje ljetnoga tečaja slovačkoga jezika i kulture u organizaciji Studia Academica Slovaca - centra za slovački kao strani jezik koji djeluje u sklopu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jana Amosa Komenskoga u Bratislavi.
 
Polaznici mogu sudjelovati u tečaju na jedan od dvaju sljedećih načina:
 
  1. fizički (klasično): od 28. srpnja do 17. kolovoza 2024. godine
  2. online (virtualno): od 28. srpnja do 9. kolovoza 2024. godine.
 
Razdoblje mobilnosti: 2 ili 3 tjedna (ovisno o odabranome tečaju).
 
Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, studentski smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.
 
Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.
 
Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju prednost će se dati kandidatima koji u trenutku prijave studiraju slovački jezik i književnost.
 
Detaljne informacije o ljetnom tečaju dostupne su na mrežnoj stranici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jana Amosa Komenskoga. 
 
Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.
 
Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu elektroničke pošte:
bilaterala@ampeu.hr
 
Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku: 
 
  1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac
  2. životopis (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna)
  3. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija
  4. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za sudjelovanje u ljetnoj školi, odnosno za boravak u Slovačkoj u sklopu bilateralne stipendije (ovdje kandidati trebaju navesti žele li pohađati tečaj fizički ili online)
  5. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta.
 
Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom na hrvatskome jeziku dostaviti u jednom primjerku na adresu:
 
AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: Za bilateralne stipendije Slovačke - ljetna škola.
 
Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 19. travnja 2024. godine.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU-a izabrat će i predložiti slovačkoj strani kandidate za stipendiju te elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja travnja 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicima stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike do kraja lipnja 2024. godine.
 
Svi kandidati koji budu predloženi za stipendiju trebat će naknadno podnijeti prijavu putem sustava za online prijavu Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike u koji je potrebno upisati odgovarajući pristupni kod, o čemu će kandidati biti pravodobno obaviješteni.
 
Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a prije putovanja (oko 30 dana prije planiranoga dana polaska).
 
Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Slovačke Republike u akademskoj godini 2024./2025. Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.