Javni poziv Ministarstva poljoprivrede osnovnim i srednjim školama za sudjelovanje na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“

Rok: 26. travnja 2024.

U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o donošenju Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Narodne novine, broj 156/2022.), a u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, Ministarstvo poljoprivrede četvrtu godinu zaredom organizira izložbu učeničkih radova: „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“.

Planirani termin održavanja izložbe je 1. listopada 2024. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
Pozivamo osnovne i srednje škole da se odazovu javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede kako bi promovirali odgojno-obrazovni rad i kreativnost nastavnika te osnažili učenike za aktivno uključivanje u programe namijenjene smanjivanju nastajanja otpada od hrane, pomaganju socijalno ugroženim obiteljima, zaštiti okoliša, usvajanju pozitivnih navika i razvoju gospodarstva.
 
Izložba je planirana u nekoliko tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu te pružaju informaciju i educiraju posjetitelje (potrošače) o problematici otpada od hrane. Prema sekcijama bit će izloženi umjetnički i kreativni radovi učenika, koji mogu biti karakteristični za nastavni plan i program škole koja ih prijavi. 
 
Popis sekcija je sljedeći:
 
  1. otpad od hrane - ekološki otisak
  2. otpad od hrane u Republici Hrvatskoj - gdje nastaje, što se baca
  3. otpad od hrane u kućanstvu - savjeti kako čuvati, pripremati i rukovati s hranom za smanjenje rizika od nastajanja otpada od hrane
  4. otpad od hrane u kućanstvu - recepti za pripremu jela od viškova hrane
  5. otpad od hrane u kućanstvu - rokovi trajanja - razlike
  6. otpad od hrane u kupovini - planiranje
  7. otpad od hrane u restoranu i kantini - narudžba jela, „doggy bag“.
 
Javni poziv i detalji o manifestaciji dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede: 
 
 
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede