Čaroban svijet klasike i jazza - webinar edukacije učitelja u sklopu kurikularne reforme

Webinar će se održati 11. veljače 2020. godine u 13.00 sati.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira ciklus webinara na kojem će tijekom sljedećih mjeseci najuspješniji odgojno-obrazovni radnici nagrađeni 2019. godine predstaviti svoje primjere dobre prakse.

Marlena Bogdanović
Čaroban svijet klasike i jazza

„U pećini gorskoga kralja“ jedna je od najomiljenijih slušanih kompozicija naših najmlađih učenika.
Ovo orkestralno djelo klasične glazbe norveškog skladatelja E. Griega nadahnulo je mnoge, pa tako i ovu svojevrsnu „trilogiju“ metodičkih preporuka koje u nastavi mogu funkcionirati i pojedinačno.
„U pećini gorskoga kralja“ vabi u svijet mašte, nudi glazbenu pustolovinu kojoj je teško odoljeti.
Tijekom webinara preporučit ćemo postupke, metode i sadržaje koji učiteljima mogu pomoći u realizaciji ishoda iz Glazbene kulture, ali i drugih nastavnih predmeta u 1. razredu.
Preporuke mogu pomoći učiteljima približiti učenicima različite glazbeno-izražajne sastavnice i različite vrste glazbe: klasiku i jazz.
Jazz je glazbeni žanr od kojeg mnogi zaziru i neopravdano ga podcjenjuju.
Njegovo je osnovno obilježje improvizacija: stvaranje glazbe na pozornici tijekom same izvedbe.
Glazbena improvizacija kreativan je proces koji od glazbenika traži slobodu, spontanost, sposobnost stvaranja glazbe koja nikada prije nije izvedena ili zapisana.
Solisti odgovaraju na izvedbu kolege glazbenika na svoj, kreativan i neponovljiv način.
Svaka je jazz izvedba stoga jedinstveno glazbeno iskustvo koje pokazuje kako sinergija i suradnja kreativnih pojedinaca stvaraju čudesno lijepe glazbene uratke.
Učenici će nakon ovakvog pristupa zasigurno primijetiti kako su im glazbenici, osobito jazz glazbenici, jako slični: spremni su na kojekakve vragolije, sviraju iz mašte, maštaju dok sviraju, a istovremeno uvažavaju pravila, red i kolege s kojima sviraju i stvaraju glazbu.
Uranjajući u klasičnu i jazz izvedbu ovog djela, učenici će zasigurno uočiti i kako je jezik glazbe univerzalan: spaja ljude različitih nacionalnosti, rasa i vjeroispovijesti, a čak spaja i ljude koji su živjeli u različitim vremenima.
Glazba briše granice vremena i prostora! Jezik glazbe razumiju svi!
To bi bila osnovna misao metodičkih preporuka koje će vam biti predstavljene tijekom ovog webinara.

Predavačica: Marlena Bogdanović, Osnovna škola Tučepi

Webinar će se održati 11. veljače 2020. godine u 13.00 sati. Predviđeno vrijeme trajanja webinara je jedan sat.

Za sudjelovanje na webinaru obvezna je prijava u sustavu EMA, gdje ćete pronaći i ostale informacije o webinaru: https://ema.e-skole.hr/edukacija/9860

Snimke webinara objavljuju se na kanalu Ministarstva znanosti i obrazovanja na sustavu Meduza.Najave | Projekti | Nacionalni kurikulum