Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih zaprimilo pozitivno pismo Odbora za znanstvene i tehnološke politike OECD-a

Vezano uz raspravu o pristupanju Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u sklopu Odbora za znanstvene i tehnološke politike (Committee for Scientific and Technological Policy - CSTP), koja je održana u travnju 2024. godine, i predstavljanje nacionalnih reformi, aktivnosti i planova u području istraživanja i inovacija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih zaprimilo je i službeno pozitivno pismo CSTP-ova odbora. 

CSTP je u svom pismu izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom Republike Hrvatske u području znanosti, tehnologije i inovacija, ističući niz pozitivnih reformskih mjera poduzetih s ciljem jačanja našega inovacijskog sustava. Posebno su pohvaljeni napori usmjereni na bolju koordinaciju znanstveno-inovacijskih politika među ministarstvima, reformu visokih učilišta, te Strategija pametne specijalizacije koja je unaprijedila istraživački, inovacijski i tehnološki sustav Republike Hrvatske.

Uz pohvale, CSTP je također uputio preporuke za daljnje unaprjeđenje, uključujući jačanje kapaciteta za inovacije u poslovnom sektoru, te nastavak razvoja suradnje između poslovnog i akademskog sektora. 

Ovaj pozitivan ishod predstavlja značajan korak prema punopravnom članstvu Republike Hrvatske u OECD-u. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih nastavit će raditi na provedbi ovih preporuka, usmjeravajući svoje napore na daljnje unapređenje znanstveno-inovacijskog sustava Republike Hrvatske. 

Pisane vijesti | Projekti | Znanost i tehnologija