Ministrica Divjak s ministrima obrazovanja diljem svijeta na sastanku UNESCO-a o koronavirusu

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovala je na virtualnom sastanku u organizaciji UNESCO-a koji je okupio ministre obrazovanja diljem svijeta, a tema je bio utjecaj širenja koronavirusa na obrazovne sustave. U raspravi su sudjelovali ministri iz cijelog svijeta, a iz EU-a ministri Francuske, Grčke i Hrvatske.

S obzirom na širenje koronavirusa, vlade diljem svijeta suočene su sa sličnim situacijama zatvaranja škola i obustavljanja nastave. Namjera sastanka bila je okupiti čelnike ministarstava s ciljem razmjene iskustava i koordiniranja potpore od UNESCO-a. Na sastanku je istaknuto kako je važno osigurati da se proces odvija kontinuirano te su s tim u vezi razmotrene mogućnosti nastave na daljinu. Neka od pitanja koja su postavljena pred predstavnike obrazovnih politika bila su pripravnost zemalja, izvedivost, načini financiranja te digitalna pripremljenost zemalja na različite opcije realizacije nastave, kao i potpora ranjivim skupinama učenika.

„Hrvatska je razradila različite scenarije mjera u obrazovanju koje se mogu staviti u funkciju s obzirom na razvoj situacije pri širenju koronavirusa. Posebno je važno vidjeti koje su to prakse u različitim državama iz kojih možemo naučiti kako djelovati u kriznim situacijama svjetskog razmjera. Upravo je to bila svrha ovog sastanka koji je organizirao UNESCO, a sličnim će se pitanjima baviti i ministarska konferencija EU-a koju sam sazvala u četvrtak i od koje se očekuju razmjene dobre prakse i potpora na EU razini zemalja članica. UNESCO je ponudio suradnju i zajedničku koordinaciju u tom procesu“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Pisane vijesti | Priopćenja | Savjetovanja