Ministrica Divjak zadovoljna razgovorom s glavnom direktoricom CERN-a Gianotti o pridruženom članstvu Hrvatske


Foto:Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo u utorak nakon razgovora s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti u sklopu pregovora o pridruženom članstvu Hrvatske tom najuglednijem i najvećem istraživačkom laboratoriju koji okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta te kazala da bi članstvo bilo velik znanstveni i gospodarski iskorak za Hrvatsku.

„Zadovoljna sam dosadašnjim pregovorima i očekujem veliki iskorak za Hrvatsku. Ulaskom u CERN, Hrvatska bi otvorila vrata high-tech gospodarstvu za koji postoji veliki interes kod domaćih tvrtki. Ovo neće biti samo znanstveni iskorak za Hrvatsku, već i veliki iskorak za naše gospodarstvo", rekla je kratko za Hinu ministrica Divjak nakon sastanka u Ženevi s glavnom direktoricom CERN-a Gianotti i ostalim predstavnicima istraživačkog centra.

U Ženevi je i državni tajnik Tome Antičić koji ističe da je prva faza pregovora prošla dosta dobro. „Prva faza pregovora je prošla dosta dobro. U drugoj fazi pregovora očekuje nas dolazak delegacije CERN-a u Zagreb početkom sljedeće godine kako bi finalizirali detalje sporazuma. U ovom trenutku Hrvatska, pored brojnih znanstvenih suradnji, već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i u mogućnosti su surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju“, kazao je Antičić Hini.

Pregovorima u CERN-u nazočila je i veleposlanica Vesna Batistić Kos iz Stalne misije RH pri Uredu UN-a u Ženevi.

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil European pour la Recherche Nucleaire - CERN), a njime upravlja 20 zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Republika Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo). CERN ima službene odnose s još 38 zemalja, među kojima je i Republika Hrvatska, kao nečlanica.

Preuzeto sa: Hina
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Međunarodna suradnja