Ministrica Divjak započinje pregovore o ulasku Hrvatske u CERN

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak započinje pregovore o ulasku Republike Hrvatske u CERN. U utorak, 24. listopada, ministrica će se sastati s glavnom direktoricom CERN-a dr. sc. Fabiollom Gianotti te razgovarati o pristupanju Hrvatske ovome najuglednijem i najvećem istraživačkom laboratoriju koji okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta. Sredstva za pridruženo članstvo prvi put su osigurana u državnome proračunu te iz europskih izvora financiranja. Ovim potezom potvrđujemo usmjerenje ministrice Divjak prema poticanju izvornosti u znanosti, što je ministrica istaknula kao jedan od ključnih prioriteta u svome mandatu.

„Ulaskom u CERN osiguravaju se uvjeti za izvrsnu znanost u Hrvatskoj. Mnogobrojni su benefiti članstva u CERN-u te je nastavak uspješne i još uže suradnje naš prioritet. Povećanje kapaciteta za razvoj temeljnih znanosti, punopravni pristup hrvatskih tvrtki svim javnim natječajima CERN-a, povećanje kapaciteta za prijenos znanja i tehnologije, povećanje potencijala za priključivanje novih znanstvenika, s mogućnošću širenja suradnje i na ostala polja znanosti izvan fizike, mogućnost dodatne edukacije za diplomske i doktorske studente u području prirodnih i tehničkih znanosti, samo su neki od benefita članstva u CERN-u“, istaknula je ministrica Divjak.

Državni tajnik dr. sc. Tome Antičić također naglašava važnost CERN-a: „Oko 8.000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se CERN-ovim kapacitetima za svoja istraživanja. Danas su u razne CERN-ove programe uključene vrlo snažne grupe znanstvenika. Proteklih godina znanstvenici iz Hrvatske objavili su u suradnji sa svojim kolegama više od 300 znanstvenih radova, izradili niz doktorskih i magistarskih radova te održali mnogobrojna predavanja. Ovo je velika prilika za znanstvenike i općenito znanost u Hrvatskoj. Ulazak u CERN od ključne je važnosti i za našu industriju. U ovom trenutku Hrvatska već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i u mogućnosti surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju i jedna od osnova stvaranja high-tech gospodarstva kojoj Hrvatska teži.“

Ministrica Blaženka Divjak i državni tajnik Tome Antičić u utorak, 24. listopada, boravit će u Ženevi gdje će se susresti s glavnom direktoricom CERN-a dr. sc. Fabiollom Gianotti. Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire – CERN). CERN-om upravlja 20 zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Finska Francuska, Grčka, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Republika Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo). CERN ima službene odnose s još 38 zemalja, među kojima je i Republika Hrvatska, kao nečlanica.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja