Održan online sastanak ravnatelja uprava za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Sukladno programu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održan je 23. ožujka 2020. online sastanak ravnatelja uprava za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih država članica Europske unije na temu implikacija koronavirusa na strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, s ciljem razmjene iskustava i praksi između država članica. Sastankom je predsjedala Katarina Grgec, načelnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a sudjelovali su predstavnici ministarstava obrazovanja iz 25 država članica Europske unije, država kandidatkinja, predstavnici socijalnih partnera i predstavnici Europske komisije, partnerskih organizacija.

Predsjedavajuća je izvijestila o videokonferencijskome ministarskom sastanku država članica iz područja obrazovanja, održanom 12. ožujka 2020., koji se temeljio na razmjeni iskustava o situaciji u području obrazovanja nastaloj zbog pojave koronavirusa.

Voditeljica Službe za strukovno obrazovanje, naukovanje i obrazovanje odraslih u Europskoj komisiji, gđa Dana-Carmen Bachmann, ukratko je izvijestila sudionike o aktivnostima koje je Europska komisija poduzela u vezi s kriznom situacijom, a koje su usmjerene prema fleksibilnom korištenju financiranja i korištenju rezervi, davanju državnih potpora, fleksibilnosti u procesima javne nabave te nabavi medicinske opreme.

Većina država izvijestila je o zatvaranju obrazovnih ustanova, uključujući i ustanove za strukovno obrazovanje te se podučavanje i učenje održava na daljinu. Kao važan element istaknuta je potreba potpore nastavnicima u smislu pripreme za poučavanje na daljinu, a kao najveći izazov navedena je organizacija praktičnog dijela kurikuluma – praktična nastava i učenje na mjestu rada.
Također je zbog navedene situacije iskazana potreba razmatranja ideje o produljenju nastavne godine.

Slijedom okolnosti vezanih uz širenje novog koronavirusa (COVID-19), sastanak ravnatelja uprava za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, čije je održavanje planirano 23. i 24. ožujka 2020. u Šibeniku, održat će se u svibnju ove godine uz  planirani dnevni red.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Srednje obrazovanje