Održan online sastanak ravnatelja uprava za opće obrazovanje u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Sukladno programu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održan je 26. ožujka 2020. godine online sastanak ravnatelja uprava za opće obrazovanje država članica Europske unije. Sastankom je predsjedala Katarina Grgec, načelnica Sektora za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici ministarstava obrazovanja 23 države članice Europske unije, kao i predstavnici Europske komisije te zemlja članica EFTA organizacije.

Slijedom okolnosti vezanih u širenje koronavirusa (COVID-19), umjesto sastanaka čije je održavanje planirano 26. i 27. ožujka u Šibeniku održan je online sastanak na temu implikacija koronavirusa na opće obrazovanje, s ciljem razmjene iskustava i praksi između država članica.

Direktorica Uprave za mlade, obrazovanje i Erasmus+ (DG EAC) u Europskoj komisiji, gđa Sophia Eriksson Waterschoot, ukratko je izvijestila sudionike sastanka o aktivnostima koje je Europska komisija poduzela u vezi s kriznom situacijom, a koje su usmjerene prema fleksibilnom korištenju financiranja, davanju državnih potpora te mjere potpore Erasmus+ sudionicima i nacionalnim agencijama, kao i aktivaciji online alata za razmjenu iskustva o učenju na daljinu.

Lidija Kralj, pomoćnica ministrice, predstavila je nastavu na daljinu kako ju je organizirala Hrvatska. Velik broj država istaknuo je da je redovita nastava prekinuta, bilo na nacionalnoj razini ili na razini pojedinačnih regija ili obrazovnih ustanova te je zamijenjena učenjem i poučavanjem na daljinu, posebice virtualno. Pritom se koriste mnogobrojni alati, poput online platformi i virtualnih učionica, web stranica, TV-kanala, e-maila i društvenih mreža. Kao ključni izazovi istaknuti su provedba ispita, organizacija završetka školske godine te upisa na višu razinu obrazovanja, dostupnost računalne opreme i internetske veze (posebno kad je riječ o učenicima slabijega socio-ekonomskog statusa), vrednovanje u nastavi na daljinu, osiguravanje uravnoteženoga radnog opterećenja za učenike, pružanje psihološke potpore učenicima te drugih oblika potpore. Sastanak ravnatelja uprava za opće obrazovanje održat će se u svibnju, uz planirani dnevni red.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a