Ministrica Divjak sudjelovala na neformalnom virtualnom sastanku ministara Europske unije zaduženih za konkurentnost (istraživanje)

Slika \slike\Vijesti\2020\7\Family_Photo_Inf_Meeting_Research_Ministers.jpg

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovala je 21. srpnja 2020. godine na neformalnom virtualnom sastanku ministara Europske unije zaduženih za konkurentnost (istraživanje) koji je održan u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem Europske Unije.

To je ujedno prvi sastanak ministara zaduženih za istraživanje i znanost nakon završetka predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije te je isti tako bio izvrsna prilika za kratko rezimiranje rezultata ostvarenih u proteklih šest mjeseci. 

Ministrica Divjak je u svom obraćanju istaknula kako je, usprkos izvanrednim okolnostima, Republika Hrvatska u području istraživanja uspjela ostvariti sve planirane ciljeve u okviru zakonodavnih aktivnosti, kao i postići značajne rezultate u sklopu prioriteta „cirkulacija mozgova“ i „poslovi budućnosti“, a što je posebno vidljivo kroz doneseni dokument Zagreb Call for Action on Brain Circulation te niz održanih fizičkih i virtualnih sastanaka koji su okupili veliki broj hrvatskih i inozemnih dionika.

Ministrica Divjak je zahvalila ostalim državama članicama na njihovoj suradnji, istaknuvši ponos što je Republika Hrvatska u svom prvom predsjedanju Vijećem Europske unije zasluženo dobila povjerenje i država članica i Europske komisije. 

Povjerenica Europske komisije Mariya Gabriel i njemačka ministrica znanosti i obrazovanja Anja Karliczek zahvalile su ministrici Divjak na izvrsno odrađenom predsjedanju u vrlo teškim uvjetima, kao i pohvalile trud i uspjeh koji je Republika Hrvatska postigla u organizaciji rada Vijeća Europske unije na potpuno novi digitalni način te tako postavila nove temelje radu Vijeća koje će preuzeti i njemačko predsjedništvo, ali i sva buduća predsjedništva. Ministri su ujedno raspravili četiri sljedeće inicijative: inicijativu Plastičnih gusara i općenito temu građanske znanosti, reviziju Europskog istraživačkog prostora, inicijativu za otpornost i spremnost te inicijativu za Zeleni hidrogen. Sljedeći sastanak ministara znanosti Europske unije predviđen je za 25. rujna 2020. godine.

Pisane vijesti | Priopćenja | EU fondovi