Održana četvrta videokonferencija ministara obrazovanja o implikacijama pandemije na obrazovanje i osposobljavanje

U utorak, 23. lipnja 2020., održana je četvrta videokonferencija ministara obrazovanja država članica EU-a o implikacijama pandemije COVID-19 na obrazovanje i osposobljavanje.

Videokonferencijom je iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predsjedala prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Na trima ranijim videokonferencijama, održanim 12. ožujka, 14. travnja i 18. svibnja 2020., u različitim fazama krize izazvane pandemijom, ministri su razmjenjivali iskustva i informacije u vezi s mjerama sigurnosti učenika, studenata i osoblja u obrazovnim ustanovama, organizacijom učenja i poučavanja na daljinu te izazovima vezanim uz vrednovanje i ocjenjivanje, provedbu završnih ispita i upisa, međunarodnu mobilnost, a razgovarali su i o ponovnom otvaranju obrazovnih ustanova.

Na četvrtoj, posljednjoj videokonferenciji ministara obrazovanja za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ministri su se osvrnuli na lekcije naučene iz krize, ali i na sljedeće korake i mogućnosti za daljnji razvoj i inovacije u obrazovanju i osposobljavanju, uključujući pripreme za sljedeću školsku i akademsku godinu.

U raspravi, ministri su izvijestili o velikim dijelom pozitivnim iskustvima vezanim uz provedbu nastave na daljinu, ali su istaknuli da ona ne može u potpunosti zamijeniti izravno učenje i poučavanje.

Naglasili su važnost socijalne uključivosti i omogućavanja jednakih prilika za sve učenike i studente, odgovarajuće podrške za učenike, studente, učitelje i nastavnike, osiguravanja kvalitete nastavnih sadržaja, kao i pripremljenosti učitelja i nastavnika za poučavanje na daljinu.

Istaknuta je potreba za daljnjim radom na inovacijama, uz krizu kao poticaj za unapređenje kvalitete i učinkovitosti sustava obrazovanja i osposobljavanja.

U smislu priprema za sljedeću školsku i akademsku godinu, ministri su izvijestili da se, uzimajući u obzir lekcije naučene iz krize, razvijaju mogući scenariji, koji uključuju različite mogućnosti – izravnu, kombiniranu ili nastavu na daljinu – no konačna će rješenja ovisiti o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Ministri su izvijestili i da, s obzirom na dosad dostupne podatke, zasad nema indikacija o negativnom utjecaju ponovnog otvaranja obrazovnih ustanova na širenje pandemije.

U izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19, sustavi obrazovanja i osposobljavanja svih država članica EU-a našli su se pred brojnim izazovima.

Ministri su istaknuli da su se razni oblici suradnje i razmjene informacija između država članica pokazali važnim i korisnim u odgovoru na krizu u obrazovanju i osposobljavanju.


Pisane vijesti | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a