Najava videokonferencije Učitelji i nastavnici budućnosti: Ususret „novom normalnom“ koja će se održati 29. lipnja 2020.


Videokonferencija pod nazivom Učitelji i nastavnici budućnosti: Ususret „novom normalnom“ (Teachers and Trainers for the Future: Towards the ‘New Normal’) održat će se 29. lipnja 2020. godine u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije s više od 1.400 sudionika. Učitelji i nastavnici, njihov rad, uloga i značaj jedan su od prioriteta hrvatskog predsjedanja. Njihov predani rad u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa COVID-19 dodatno je naglasio da su učitelji i nastavnici pokretačka snaga svakog društva koje teži napretku.

Rasprava, u kojoj će sudjelovati stručnjaci iz Hrvatske, Švedske, Francuske, Finske, Češke, Portugala, Irske, Njemačke, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Europske komisije, temeljit će se na zaključcima Vijeća o europskim učiteljima i nastavnicima budućnosti te zaključcima o upravljanju koronakrizom u obrazovanju i osposobljavanju, koji su doneseni tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Konferenciju će otvoriti ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu i mlade Mariya Gabriel. Uvodna izlaganja na temu izazova s kojim se suočavaju učitelji i nastavnici te promjenama u obrazovanju u pandemiji virusa COVID-19 održat će Andreas Schleicher iz OECD-a te Pasi Sahlberg, ekspert sa Sveučilišta u Sydneyu. 

Uslijedit će ministarski panel u kojem će, uz ministricu Divjak, sudjelovati i francuski ministar obrazovanja i mladih Jean-Michel Blanquer, švedska ministrica obrazovanja Anna Ekström, češki zamjenik ministra obrazovanja, mladih i sporta Václav Velčovský te ravnateljica Uprave za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Europske komisije Themis Christophidou. Panel će moderirati pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Konferencija će u drugom dijelu tematizirati promjene u pedagoškom kontekstu, ulogu učitelja i nastavnika te digitalne izazove 'novog normalnog' u području visokog obrazovanja, općeg obrazovanja te strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. 

Radni jezik je engleski, a omogućeno je prevođenje s podnaslovima na hrvatskom, njemačkom, grčkom, francuskom, španjolskom i talijanskom jeziku. Više informacija o programu nalazi se na službenoj mrežnoj stranici konferencije: https://hrpresedu.eu/

Organizacija konferencije sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Stranica | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a