Projekt MEEP: Stvaranje sustava za potporu europskih programskih i sklopovskih rješenja otvorenog koda nove generacije

  • Slika

Europski projekt „Eksperimentalna platforma za egzaskalarno računalstvo MareNostrum” (engl. MareNostrum Experimental Exascale Platform - MEEP), koji financira EuroHPC JU (engl. European HPC Joint Undertaking, Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi), započeo je s aktivnostima 1. siječnja 2020. Kao jedan od glavnih ciljeva ima razvoj istraživačke infrastrukture super računarstva za široki raspon europskih tehnologija otvorenog koda.

Projekt koordinira Barcelona Supercomputing Center (BSC), a glavni istraživački partneri su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG FER) i TÜBİTAK BILGEM iz Turske (TUBITAK). 

„Republika Hrvatska, kao članica EuroHPC JU, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ovim projektom daje svoj doprinos stvaranju novog EU HPC okruženja, ali isto tako omogućuje hrvatskim znanstvenicima i industriji pristup najnovijoj EU infrastrukturi za super računarstvo“, rekao je prof. dr. sc. Mario Kovač, voditelj Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi na FER-u i član Upravljačkog odbora projekta.

Glavni cilj projekta je stvoriti otvoreni ekosustav hardvera i softvera nove generacije koji bi mogli činiti temelje buduće europske egzaskalarne računalne platforme za računarstvo visokih performansi (engl. High-performance Computing - HPC) te ugradbene računalne sustave, a sve temeljeno na intelektualnom vlasništvu nastalom u Europi.
Jedna od ključnih tehnologija koja će se razviti u sklopu projekta je arhitektura europskog procesora temeljena na RISC-V skupu naredaba, predviđena za izvedbu na čipu za industrijske i istraživačke namjene.

O projektu MEEP

Europski projekt MEEP trajat će tri godine i imati proračun od 10,3 milijuna eura. Kako bi postigli svoje ciljeve, u MEEP-u su se udružili partneri iz triju zemalja: BSC iz Španjolske koordinirat će projekt i pružiti softverske i hardverske komponente, kao i ekspertizu u stvaranju infrastrukture za razvoj europskog procesora temeljenog na RISC-V za egzaskalarna računala; UNIZG-FER iz Hrvatske pridonijet će značajnom ekspertizom u arhitekturi i stvaranju sustava arhitektura procesorskih akceleratora; TÜBİTAK BILGEM iz Turske pridonijet će ekspertizom u verifikaciji, arhitekturi i naprednom logičkom dizajnu. 

O ulozi FER-a

FER će u projektu MEEP pridonijeti svojim znanjem u dizajniranju i testiranju akceleratora, za rad na specifikaciji i implementaciji akceleratora RISC-V, s fokusom na procesor i vektorske jedinice. FER će koristiti svoje znanje i iskustva iz ranijih projekata u projektiranju, izvedbi, evaluaciji i funkcionalnoj demonstraciji različitih tehnoloških komponenata. Poseban fokus istraživači će staviti na specifikacije i implementacije jezgre i vektorskih jedinica, testiranje i integraciju te implementaciju i testiranje softvera koji može učinkovito koristiti izvedenu arhitekturu procesora. 
 
 

 

Pisane vijesti | Projekti | Znanost i tehnologija