Državni tajnik Ivica Šušak sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za konkurentnost (COMPET)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gospodin Ivica Šušak, sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost za područja istraživanja i svemira koji je 23. svibnja 2023. godine održan u Bruxellesu. 

Na sastanku Vijeća ministara nadležnih za znanost odobreni su Zaključci o visokokvalitetnom, transparentnom, otvorenom, pouzdanom i pravednom znanstvenom objavljivanju te je održana politička rasprava na temu Sigurnosti znanja i odgovorne internacionalizacije. Državni tajnik naglasio je kako je međunarodna suradnja ključna za povećanje kvalitete i relevantnosti istraživanja te je istaknuo kako Hrvatska ima dugu povijest i vrlo dobre prakse s otvorenom znanošću, koja je novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti postavljena kao osnovno načelo na kojem se temelji sva znanstvena djelatnost. Uz primjere poduzetih nacionalnih mjera podržao je i koordinirani pristup na razini Unije. 

Zaključno je na radnom ručku održana rasprava na temu poricanja znanosti gdje su  iznesene i moguće mjere prevladavanja prijetnji vezanih uz negiranje znanosti.

U popodnevnom dijelu sastanka Vijeća za konkurentnost u sastavu ministara nadležnih za svemir odobreni su Zaključci na temu pravednog i održivog iskorištavanja svemira te je održana politička rasprava na temu svemirske politike EU-a u novome geopolitičkom okružju.

Državni tajnik Šušak pozdravio je stavljanje naglaska na važnost novog svemira, poglavito u kontekstu prilika za povećanje inovacija, gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Naglasio je i važnost sinergija sa svim sektorima povezanim sa svemirom, uključujući obranu, telekomunikaciju, poljoprivredu. „Potrebno je povećati komplementarnost između relevantnih programa i instrumenata EU-a, ali istodobno i očuvati ciljeve svemirskih programa te značaj civilne uloge u navedenim programima“, zaključio je državni tajnik Šušak.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija