Ministar Fuchs sudjelovao na neformalnom sastanku ministara nadležnih za istraživanje u Sloveniji

  • Slika
  • Slika
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara nadležnih za istraživanje 19. srpnja 2021. godine u Kranju, Sloveniji. U jutarnjem dijelu sastanka ministri su raspravljali na temu europskog istraživačkog prostora i translacije zajedničkih europskih ciljeva u akcije na nacionalnim razinama.

Ministar Fuchs je ponovio podršku ciljevima postavljenim od Europske komisije u području izdvajanja u istraživanja i inovacije te usklađenosti s nacionalnim strateškim dokumentima. Ministar Fuchs je naglasio važnost instrumenata Europske komisije kojima se pruža podrška prilikom pripreme nacionalnih planova, reformi u državama članicama te za prikupljanje podataka i studije od važnosti državama članicama. Zaključno je ministar naveo kako očekuje nastavak cjelovite uključenosti zemalja pridruženih programu Obzor Europa u europski istraživački prostor. 

U popodnevnom dijelu sastanka, ministri su razmijenili mišljenja na temu uravnotežene otvorenosti po pitanju novog globalnog pristupa istraživanjima i inovacijama. Tijekom rasprave, ministar Fuchs je istaknuo važnost međunarodne suradnje u području istraživanja i inovacija koja se vodi načelom otvorenosti, ali i podrške zajedničkim vrijednostima Unije. Ministar je naglasio i potrebnu fleksibilnost kad je riječ o novim političkim prioritetima ili novim okolnostima, a iskazanu tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom.

Zaključno, ministar Fuchs je tijekom posjeta Sloveniji održao i bilateralne sastanke s austrijskim ministrom Univ. - Prof. Dr. Hans Fassmanom i švicarskom državnom tajnicom za obrazovanje, istraživanje i inovacije, Prof. Dr. Martinom Hirayamom.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja