Ministar s hrvatskim znanstvenicima koji su otkrili supersiguran Internet

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sastao se s hrvatskim znanstvenicima koji su dio uglednog tima koji je otkrio tzv. „supersigurni“, kvantni Internet. Hrvatski znanstvenici Martin Lončarić i Mario Stipčević s Instituta Ruđer Bošković dio su međunarodnoga tima znanstvenika čiji su vrlo zapaženi rezultati istraživanja o kvantnim mrežama objavljeni u prestižnome znanstvenom časopisu Science Advances. Njihovo je otkriće značajan iskorak prema potpuno sigurnoj i zaštićenoj mrežnoj komunikaciji.

Vrhunski tim znanstvenika otkrio je i eksperimentalno realizirao kvantnu komunikacijsku mrežu s više korisnika, koju je nemoguće špijunirati. Koncept kvantne komunikacijske mreže koju su ostvarili na primjeru mreže s osam korisnika, a može se jednostavno proširiti na veći broj korisnika, kompatibilan je s velikim brojem postojećih i budućih kvantnih protokola koji će omogućiti široku paletu komunikacijskih servisa. To se ostvaruje tako što pružatelj usluge omogućuje svim korisnicima dijeljenje kvantne prepletenosti preko mreže. Kvantna prepletenost, koju je Einstein nazvao 'sablasnim djelovanjem na daljinu', znači da se dvije razdvojene čestice ponašaju kao da su međusobno povezane bez obzira na svoju udaljenost u svemiru.

Ministar Fuchs čestitao je znanstvenicima na ovom otkriću i rezultatima te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Ministar je također istaknuo nužnost popularizacije hrvatskih znanstvenika koji to zaslužuju svojim radom kojim se svrstavaju u sam vrh svjetske znanosti.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija