Poziv hrvatskim dionicima na dostavu projektnih prijedloga u sklopu prvoga nacionalnog ESA poziva

Rok: 18. veljače 2021.

Europska svemirska agencija (ESA), u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, poziva hrvatske zainteresirane dionike na podnošenje projektnih prijava u sklopu prvoga nacionalnog ESA poziva. Prvi poziv namijenjen je isključivo hrvatskim tvrtkama, znanstvenoj zajednici, a u područjima koja obuhvaćaju promatranje Zemlje, svemirske tehnologije, sigurnost u svemiru, astronomiju, astrofiziku i istraživanje Sunčevog sustava te podizanje svijesti o važnosti tehnologije razvijene za svemir i potencijalu infrastrukture u svemiru za razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Ukupan proračun predviđen za prvi ESA poziv iznosi 850.000 EUR. Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 18. veljače 2021. godine dok se potpisivanje ugovora očekuje u lipnju 2021. godine.

Nacionalni poziv raspisan je na temelju potpisanog Sporazuma o suradnji u mirnodopske svrhe te Provedbenog dogovora o tehničkoj pomoći i ekspertizi (Implementing Arrangement on Technical Assistance and Expertise) koji je odobren u ožujku 2020. godine.

Više informacija o pozivu moguće je pronaći na poveznici.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i predstavnici ESA-e održali su krajem studenoga 2020. godine informativni dan na kojem je sudjelovalo otprilike 150 zainteresiranih znanstvenika i predstavnika industrije te su im tom prilikom predstavljeni svi detalji ESA poziva. Sve informacije i relevantne materijale o prvome nacionalnom ESA pozivu moguće je zatražiti elektroničkom poštom: doris.jozic@mzo.hr